29 Haziran 2013 Cumartesi

Mühendis özel sektörde sorumlu yönetici olabilir mi?

Soru:

Ziraat mühendisiyim ve şuan bulunduğum il de 2 adet ekmek fırınına “Sorumlu Yönetici” olarak ilgileniyorum. Halk arasında diploma kiralama olarak ifade ediliyor. Gıda üretimi yapan yerlerde zorunlu olarak Gıda Mühendisi, Veteriner Hekim veya Ziraat Mühendisi diplomasına ihtiyaç duyuyorlar. Şimdi merak ettiğim şu ben önümüzdeki haziran ayında yapılacak olan atama ile atanırsam, bu fırınlardaki sözleşmemi fesih mi edicem? çalışma saatim yok ayda bir kez uğruyorum sadece. Yine de memur olduktan sonra sorumlu yöneticiliğimi devam ettirebilir miyim yoksa sözleşmeyi iptal mi edicem?


Cevap:

675 sayılı Devlet Memurları Kanunun “Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı” başlıklı 650 sayılı KHK ile değişik 28 inci maddesinde Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insanî ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamanın dışındadır.

Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler.”
hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun “İkinci görev yasağı” başlıklı 87 inci maddesinde “Memurlara;

a) Bu Kanuna tabi kurumlarda,

b) Sermayesinin tamamı Devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan iktisadi kurumlar ile sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait bankalarda,

c) Özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlarda,

ç) Yukarıdaki bentlerde yazılı idare, kuruluş ve bankalar tarafından sermayelerinin yarısından fazlasına katılmak suretiyle kurulan kuruluşlarla bunların aynı oranda katılmaları ile vücut bulan kurumlarda,

İkinci görev verilemez; bu kurumlardan her ne ad ile olursa olsun para ödenemez ve yarar sağlanamaz.

Ancak, bu Kanunun memurlara ikinci görev verilmesini öngören hükümleri ile hakem, tasfiye memuru ve bilirkişilere takdir olunan İl Genel Meclisi ve İl Daimi Encümeni başkanları, özel kanunlarla kurulan ve asli görevlerinin devamı niteliğinde olmayan çeşitli kurul, komisyon, heyet ve jüri çalışmalarına, Üniversiteler, Akademiler, Türkiye ve Orta – Doğu Amme İdaresi Enstitüsü ve Özel Kanunlarla kurulan araştırma kurumları tarafından idareyle ilgili olarak yapılan inceleme ve araştırma çalışmalarına katılanlar için özel kanunlarınca gösterilen veya bu kanunlara dayanılarak tespit edilen ücretlerin ödenmesine ilişkin hükümler saklıdır.”
ifadesi yer almaktadır.

Söz konusu hüküm uyarınca Devlet memurunun ticaret ve kazanç getirici faaliyetler yasaklanmış ve yapabileceği işler ve yasağın istisnaları sayılmıştır.

Bu açıklamalar çerçevesinde;

- 28 inci madde de yer alan kazanç getirici görev ve faaliyetleri yapabileceği,

- Özel kanunlarda hükümler var ise bu hükümlerden faydalanabilecekleri

5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu uyarınca ders vermeleri

- Ayrıca 87 madde uyarınca verilen ikinci görev görevler diğer kazanç getirici faaliyetler kapsamı dışında bulunmaktadır.

Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır. Anılan Maddede ”Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,” disiplin cezası gerektiren faaliyetler arasında sayılmıştır.


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-Devlet memurlarının sorumlu yönetici sıfatıyla taahhütte bulunmak suretiyle gelir elde etmeleri 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde yer alan yasak kapsamında olduğu değerlendirilmektedir.

2-657 sayılı Kanunun 28 inci maddesi hükümlerine aykırı hareket eden devlet memuru 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesi hükmü uyarınca disiplin cezası gerektirdiği düşünülmektedir.

3-Aday devlet memurunun disiplin cezası alması memuriyetine son vermeyi gerektirmektedir.


4-Devlet memuru mühendis olarak atanmanız halinde “sorumlu yönetici” taahhütlerinizden vaz geçmenizi tavsiye etmekteyiz.



Mühendis özel sektörde sorumlu yönetici olabilir mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder