3 Temmuz 2013 Çarşamba

42 Bin Öğretmen Branşlara göre Atama Kontenjan Dağılımı Nasıl Olacak?

 


Milli Eğitim Bakanlığı’nın atama kontenjanlarını belirlemesinde Sınıf Öğretmenliği branşı ve Alan Değişikliği konusunun büyük önemi bulunmaktadır. Bilindiği gibi 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesi ile birlikte binlerce Sınıf Öğretmeni norm fazlası olmuş ve Milli Eğitim Bakanlığı norm fazlası olan bu öğretmenlere alan değişikliği hakkı tanımıştı. Bu hak ile yaklaşık 21.500 Sınıf Öğretmeni alan değişikliği yaparak başka branşlara geçmişti. Bazı alan değişikliği yapan öğretmenlerin de mutsuz olduğu söyleniyordu. Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve şu anki bakan Nabi Avcı alan değişikliği yapıp geri dönmek isteyenlere hak verileceğini açıklamıştı. Bu durum şu an için belirsizliğini koruyor.


Gelelim ‘Hangi branştan kaç atama olur?’ sorusuna…


Öncelikle 2012 Ağustos ayında yapılan öğretmen atamaları ve kontenjanlarına bakmakta faydavar:


Görüldüğü gibi 4+4+4 Eğitim Sistemi’nin etkileri 2012 yılında Sınıf Öğretmenliği branşında hayalkırıklığı yaşatmış ve sadece 341 Sınıf Öğretmeni’nin ataması gerçekleştirilmişti.


Yeri gelmişken Milli Eğitim Bakanlığı’na şu soruyu da sormak gerekiyor: ‘Madem 2012Ağustos’ta341 Sınıf Öğretmeni alacaktınız, Şubat ayında neden 5 Bin Sınıf Öğretmenialdınız? Şubat ayında 69 puan ile atananlar oldu, Ağustos ayında KPSS’den 87 puan alanadaylar açıkta kalmıştı. Yoksa Milli Eğitim Bakanlığı 6 ay sonrasını öngöremeyen birbakanlık mı? Cevap verebilecek olan var mı?’



Buna göre;


Beden Eğitimi Öğretmenliği’nden 2012 yılında 2547 atama yapılmış. Bu yıl yapılacak atamalarda bu branş için çok sürpriz olmayacağı yine 2 Bin 500 dolaylarında atama yapılacağını söylemek mümkün.


 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği son yıllarda Eğitim Fakültelerinin gözde bölümleriarasında yer almaktadır. 2012 Ağustos atamalarında bu branştan 2975 atama yapılmış. Bu yıl da 3 Bindolaylarında atama yapılabilir.


Fen ve Teknoloji Öğretmenliği branşından 3322 atama yapılmış. Güncel Öğretmen ihtiyacılistesine baktığımız zaman bu branştan 6800 dolaylarında norm açığı var. Fakat MEB, sonraki yılları da düşünerek 3 Bin 500 dolaylarında değil de 2 Bin civarında bir atama yapabilir.


İlköğretim Matematik Öğretmenliği branşından 2012 yılında 3876 öğretmenin ataması yapılmış.Öğretmen ihtiyaç listesine baktığımızda bu branştan 8 Bin civarında norm açığı var. Bu yıl 3 Bin ile 4 Bin arasında bir atama olacağını tahmin etmek o kadar da zor değil.


İngilizce Öğretmenliği’ne baktığımızda 2012 Ağustos ayında 3 Bin civarı bir atama gerçekleşmiş.Öğretmen ihtiyaç listesinde bu branş çok yükseklerde yer alıyor ve 12 Binden fazla İngilizceÖğretmenine ihiyaç var. Bu branştan en az 3 Bin atama olacağını söylemek mümkün.


Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenliği’nden 2012 yılında 716 öğretmenin ataması gerçekleştirildi. Bu yıl ise Bin dolaylarını geçmeyen bir atama olacaktır. Çünkü bu branş Milli Eğitim Bakanlığı’nın En çok ihtiyaç duyulan öğretmen listesinde yer almıyor.


Lise Matematik olarak bilinen branştan geçtiğimiz yıl 1078 atama gerçekleşmiş. İhtiyaç listesinde son sırada yer almasına rağman bu branştan 3600 norm açığı var. Bu yıl Bin 500 dolaylarında biratama gerçekleştirilebilir.


Okul Öncesi Öğretmenliği branşından geçen sene MEB sürpriz yaparak herkesi şaşırtmış 4377 Okul Öncesi Öğretmeni atamıştı. En çok ihtiyaç duyulan öğretmen listesine baktığımızda 7 Bin civarı norm açığı mevcut. Fakat geçen seneki gibi 4377 gibi bir atama olmayacaktır. Bu branş bu yıl 3 Bin’i hatta 2 Bin 500′ü bile göremeyebilir.


Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden ise geçen yıl 3035 Rehber Öğretmeninataması gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre en çok öğretmen ihtiyacı olan branşolarak yer alıyor ve 17 Bin dolaylarında norm açığı mevcut. Bu yıl bu branştan 5 Bin’e yakın biratama gerçekleşirse sürpriz olmayacağını düşünüyorum.


Sınıf Öğretmenliği ise en sıkıntılı branş olarak yer almakta. Milli Eğitim Bakanlığı alan değişikliği hakkı tanıyarak 21 Bin 500 Sınıf Öğretmenini norm fazlası olmaktan kurtarmıştı. Ayrıca MEB kapsamında 700 Bin civarında öğretmen görev almakta ve bu sayının 3′te 1′i Sınıf Öğretmenlerinden oluşmaktadır. Bakanlıktan yıllık yaklaşık 15 Bin öğretmen emeklilik, ölüm gibi nedenlerden dolayı ayrılmaktadır. Bakanlığın 3′te 1′i Sınıf Öğretmeni olduğuna göre her yıl 5 Bine yakın Sınıf Öğretmenine ihtiyaç var demektir. Bu gibi veriler göz önünde bulundurulduğunda Sınıf Öğretmenine her zaman ihtiyaç vardır. Bu yıl en az 3 Bin atama olacağını düşünüyorum ve Sınıf Öğretmenliği bir kaç yıllık sancılı dönemden sonra eski haline dönecek yıllık 7-8 Bin atama olacaktır.


Sosyal Bilgiler Öğretmenliği branşında 2012 yılında 2107 öğretmenin ataması gerçekleştirilmiş. Bu yıl yapılacak atamalarda yine bu rakama yakın bir atama olacağını söylemek mümkün.


Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği ise yine 2012 yılında olduğu gibi 700-800 dolaylarında bir atama gerçekleştirebilir.


Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği’nden geçen yıl 1600 civarı bir atama gerçekleşti. Bu yıl ise 2 Bin’i geçmeyecek ve Bin sayısının altına düşmeyecek bir atama gerçekleşebilir.


Türkçe Öğretmenliği branşı geçen yılın en çok öğretmen ataması yapılan branşı olarak karşımıza çıkıyor. Yaklaşık 4 Bin 700 Türkçe Öğretmeni 2012 Ağustos ayında atanmıştı. Norm açıklarına baktığımızda Türkçe Öğretmenliğinden 6 Bin 500 civarı bir açık olduğunu görüyoruz. Bu yıl biraz azalsa da yine de 3 Binden aşağı bir atama olmayacağını düşünüyorum.


Yukarıdaki bilgiler yoruma dayalı bilgilerdir, hiç bir bağlayıcılığı yoktur. Siz de atama sürecinin olumlu sonuçlanmasına katkı sağlamak için yorumlarınızla destek olabilirsiniz.


Kamuajans, Öğretmen atamalarını yakinen takip edip, siz değerli okuyucularımızı bilgilendirmeye devam edecektir.


Melih Öztürk



42 Bin Öğretmen Branşlara göre Atama Kontenjan Dağılımı Nasıl Olacak?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder