5 Temmuz 2013 Cuma

Adım Adım Taşra Rotasyonu

4 yıldan fazla 4. Ve 5. Bölgede görev yapan yöneticiler 2 yıl ertelemeden yararlanamazlar. Hizmet süreleri 4 yıldan az ise isterler ise aynı görevlerinde devam edebilirler.


Soru; 4. ve 5. Bölgede görev yapan tüm yöneticiler, rotasyonu iki yıl daha erteleyebilirler Mi?


7.- (2) EK-2′de yer alan dördüncü ve beşinci hizmet bölgelerindeki bölge hizmeti süresini tamamlayan ve halen bu hizmet bölgelerinde çalışan yöneticiler, istemeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere iki yıl daha yerlerinde kalabilirler.

Ancak bu erteleme ile ilgili geçici maddede şöyle bir sınırlama getirilmiştir.

(4) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle EK-2′de yer alan dördüncü ve beşinci hizmet bölgesi dâhilindeki yerlerde dört yıllık hizmet süresini tamamlayanlar hakkında 7 nci maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanmaz.

4 yıldan fazla 4. Ve 5. Bölgede görev yapan yöneticiler 2 yıl ertelemeden yararlanamazlar. Hizmet süreleri 4 yıldan az ise isterler ise aynı görevlerinde devam edebilirler.



Soru; Farklı hizmet bölgelerinde yapılmış görevler nasıl değerlendirilecektir?

7.-(3)Bu Yönetmelik kapsamındaki hizmet bölgelerinde yöneticilik kadrolarında geçirilen süreler, yöneticiliğin geçirildiği kadro itibariyle ilgili bölge hizmeti süresinden sayılır.

Yer değiştirmede yöneticiler daha önce görev yapmadığı bölgelerdeki il ve ilçeleri isteyeceklerdir.



Soru; Aynı ilin başka bir ilçesine atanabilir miyim?

8.madde: Bu kapsamdaki yöneticilere, bulundukları hizmet bölgesindeki yerler için aynı ilde olmamak koşuluyla 20, bulundukları hizmet bölgesi dışındaki alt hizmet bölgelerinde veya bir üst hizmet bölgesindeki yerler için de 20 olmak üzere toplam 40 tercih hakkı verilir.

Aynı ilin çalıştığınız hizmet sınıfı dışındaki alt ya da üst hizmet sınıfına ait ilçelerine göreve tayin istenebilir



Soru; 6 ay önce aynı hizmet bölgesinde yer değiştirdim. Rotasyona uğrayacak mıyım?

Geçici madde Hizmet süresine bağlı olarak kendi hizmet bölgesine veya diğer hizmet bölgelerine yer değiştirme suretiyle ataması yapılan yöneticilerin bölge hizmeti süresi 7 nci maddenin birinci fıkrasına göre yeniden başlar.

Hiçbir şekilde rotasyondan etkilenmezsiniz.



Soru; İlçe milli eğitim şube müdürleri niçin il milli eğitim şube müdürlüklerini isteyemiyor?

8. maddenin 3. Bendi:İl milli eğitim şube müdürleri il milli eğitim şube müdürlüklerine; ilçe milli eğitim şube müdürleri ise ilçe milli eğitim şube müdürlüklerine atanmak için yer değişikliği tercihinde bulunabilir.

Şube müdürleri arasında yapılan bu ayrım hukuki değildir. Yönetmelikte değişiklik yapılmaz ise ilçe şube müdürleri illeri isteyemeyeceklerdir. Aynı şekilde il şube müdürleri de ilçeleri isteyemeyeceklerdir. Bu madde yargıya gittiğinde yer değiştirme yönetmeliğinin uygulaması tehlikeye girecektir.



Soru; Anne babanın rahatsızlığı mazeret nedeni olabilir mi?

Mazerete bağlı yer değişiklikleri başlığı ile yönetmelikte yer alan hükümlere baktığımızda bunu söylemek mümkün değil. Kendisinin, eşinin ve çocuklarının sağlığı nedeni ile mazeret tayini istenebilir. Madde 9 bu hususta açık ve net. Ama üst mevzuata baktığımızda anne ve babanın sağlığının mazeret tayin sebebi olduğunu görmekteyiz.



Soru; Yeni kurulan ilçelere atama yapılabilir mi?

Ek-2 yi incelediğimizde yeni büyük şehir olan ilçeleri görememekteyiz. Belediye uygulaması seçimlerden sonra olacağından tayin isteyebilmek mümkün değildir.

Soru; Taslakta yer alan hizmet bölgelerindeki ilçelerde değişiklik var. Bu hususta yargıya gidilebilir mi?

Bazı ilçelerin hizmet bölgelerinin taslakta farklı olması yargının konusu olamaz. Adı üzerinde yayınlanan metnin adı taslak… Yalnız 3.sınıf hizmet bölgesinde yer alan bir ilçenin yönetmelikte ikinci bölgeye yükseltilmesi düşündürücüdür. Yazım hatası olmuştur diye düşünüyorum. Mesela Mersin ilinin Silifke ilçesi hem ikinci sınıf ilçe hem de birinci sınıf ilçe olarak yayınlanan yönetmelik ekinde gösterilmiştir. Biraz daha dikkatli olmak gerekir.



Soru; Başka bir bölgede görevlendirilen süreler ne olacak?

Bulunduğu görev yerinin dışında geçici görevlendirilen yöneticilerin hizmet sürelerinin hangi bölgede sayılacağı ile ilgili yönetmelikte bir hüküm bulunmamaktadır.



Soru; Tercih yaparken dikkat edeceğimiz en önemli husus nedir?

Üst bölgeden yapılacak tercihlere dikkat etmek gerekir. Taşra yöneticilerinin alt bölgeye atanması üst bölgeye atanmasından zor görünüyor. Çünkü alt bölgelerde görev yapan yöneticilerin hizmet puanları daha yüksek! Üst bölgeden tüm tercihleri doldurun derim!

Davut ÇALIŞKAN


Adım Adım Taşra Rotasyonu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder