27 Haziran 2013 Perşembe

3000 ek göstergeli başkanlıktan sonra genel müdür müşaviri olan memurun ek göstergesi?

Soru:

Genel Müdürlükte 3000 ek göstergeli Daire Başkanlığı görevini yaptıktan sonra genel müdürlükte müşavir kadrosuna atandım. Yapılan son düzenleme ile daire başkanlarının ek göstergeleri 3600 oldu. Bende 3600 ek göstergeden faydalanabilecek miyim?


Cevap:

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesinin “B) Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1′inci dereceden uzman ünvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.

Kadroları Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfına dahil olanlara, bu maddede gösterilen emsallerini geçmemek üzere Başbakan tarafından tespit edilecek ek gösterge rakamları uygulanır.”
hükmü yer almaktadır.


 


Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 7/12/2007 tarih ve Esas No: 2005/2 Karar No: 2007/1 Kararı ile daha önce bazı unvanları elde eden fakat o kadrolara atanmayanlara mahkeme kararları gereğince ödenen ek göstergeler kadroya bağlı olarak ödenmeye başlamıştır.


Ek göstergelerde asıl olan ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmamasıdır. İstisnaları ise hükümde belirtilmiştir.


İSTİSNALAR:

1-Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerden ilk dört dereceye atanmak şartıyla kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.


2- Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri,

-Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri,

-Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri,

-Müşavir,

-1′inci dereceden uzman,

unvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.

Anılan 43 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında ”kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.”denilmekte iken 3 üncü fıkralarında “daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.” ibareleri bir birinden faklı olduğu görülmektedir.
Biri ilerde gelecekte elde edilecek hakkı korumakta iken diğeri sadece faydalandığı aldığı ek göstergeyi hakkı korumaktadır.


 


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; daha önce genel müdürlük daire başkanı iken 3000 ek göstergeden faydalanan ve genel müdürlükte müşavir kadrosuna atanmak suretiyle 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca daha önce almış olduğu 3000 ek göstergeden faydalanan kişinin daha önce bulunduğu daire başkanı kadrosunun ek göstergesinin 3600 olması sebebiyle kazanılmış hak aylık bakımından 3600 ek göstergeden faydalanmasının mümkün olmadığı düşünülmektedir.


 



3000 ek göstergeli başkanlıktan sonra genel müdür müşaviri olan memurun ek göstergesi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder