29 Haziran 2013 Cumartesi

Amirim becayiş dilekçesini 12 gündür ilgili makama göndermiyor, ne yapabilirim?

Soru:

Anlaştığım kişi ile becayiş yapmak için gerekli şartlarımız tutuyor. kurumuma dilekçemi verdim ancak amirlerimin bu işe sıcak bakmaması sebebiyle dilekçem 12 gündür bekletilerek genel müdürlüğe gönderilmiyor ve becayiş hakkımı kullanmam engelleniyor.


1-dilekçeme kaç gün içinde içinde resmi olarak cevap verilmek zorunda?


2-hakkım olan bu becayişi yapmamı engellenmesinin önüne geçebilmek için hangi yolları izlemeliyim?


Cevap:

Bu konudaki usul ve esaslar bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Şikayet ve Müraacatları Hakkında Yönetmelikte düzenlenmiştir.


Yönetmeliğin 12. maddesi şu şekildedir:


” Müracaatlar hakkında karar verme yetkisi, kurumların çalışma usul ve esaslarını belirleyen Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler ile müracaat konusunu çözümlemeye yetkili kılınan mercilere aittir.

Müracaatı kabul eden ancak sorunu çözümleme yetkisi bulunmayan amirler bunları silsile yolu ile birinci fıkrada belirtilen mercilere 3 gün içinde intikal ettirilir.”


Bu maddeye göre, müracaatı alan ancak sorunu çözümleme yetkisi bulunmayan amirin 3 gün içinde silsile yoluyla belirtilen merciye göndermesi gerekmektedir.


657′nin 73. maddesine göre de, becayiş konusundaki talebi uygun görüp görmeme yetkisi şube müdürü, il müdür yardımcısı, kaymakam, vali, il müdürü gibi unvanlarda görev yapanlarda değil doğrudan atamaya yetkili amirdedir. Örneğin, o kurum Bakanlık ise Bakan veya imza yetkisi devir edilmiş ise Müsteşardadır. Genel Müdürlük ise yetki Genel Müdürdedir.


Ayrıca yönetmeliğin 14. maddesinde Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılmış bulunan şikayet ve müracaatlar hakkında Yönetmelikte öngörülen görevlerini zamanında yapmayan amirler hakkında durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 125 nci maddesinde sayılan disiplin cezalarından birisi verilmesi öngörülmüştür.


Bu bağlamda, diğlekçeyi alan ama sorunu çözümleme yetkisi bulunmayan yöneticiyi, yazılı olarak, yukarıda yer alan hükümleri sıralayarak uyarmanızda fayda bulunmaktadır.



Amirim becayiş dilekçesini 12 gündür ilgili makama göndermiyor, ne yapabilirim?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder