30 Haziran 2013 Pazar

MEB’in Katline Ferman Yazan Bürokrat

AK Parti iktidarının en çok eleştiri alan bakanlığı konumundaki Milli Eğitim’de, göreve başladığı günden beri hiçbir sorunu çözüme kavuşturmadığı dile getirilen bazı bürokratların neden hala görevde tutulduğu merak ediliyor. Bakanlığın en kilit noktasındaki İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hikmet Çolak, sorunları izlemekten başka bir şey yapmayarak problemleri içinden çıkılmaz hale getirdi. Asım Gözükara, Hikmet Çolak’ın hala sorunlar yumağına dönüştürdüğü genel müdürlük görevinde tutulmasının cevabını merak ettiklerini yazdı.

 


Milli Eğitim Bakanlığı, bakanlıkların içinde en önemli bakanlık; İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü ise Milli Eğitim Bakanlığının en önemli birimidir.  


İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, Bakanlığın insan gücü politikası ve planlaması ile insan kaynakları sisteminin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmakla görevlendirilmiştir.


Bu genel müdürlüğün sorumluluk alanındaki bir başka konu, bakanlık personelinin atama ve nakil işlemleri gibi her zaman kamuoyunun gündeminde olan bir konudur.


İnsan kaynakları Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan gurup başkanlıklarından Özlük Ve Kadro Grup Başkanlığı, İnsan kaynaklarıyla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapmak, norm kadro iş ve işlemlerini yürütmekle;


Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Grup Başkanlığı ise Öğretmen atama ve yer değiştirme ile ilgili işlemleri yapmak, öğretmenlerin alan değişikliği ile ilgili iş ve işlemleri yapmak, öğretmenlerin atama ve yer değiştirmeye ilişkin kılavuzlarını hazırlamakla görevlendirilmiştir.


Atama Grup Başkanlığı ise Taşra Atama, İl İlçe Yönetici Atama, Eğitim Kurumları, İl Eğitim Denetmenleri ve Merkez Atama Çalışma Grubu olmak üzere çalışma guruplarına ayrılmış ve gurupların başına da birer Şube Müdürü görevlendirilmişlerdir.


Ne kadar mükemmel bir yapı?


Sanki eğitim camiasına mensup olan öğretmeninden, yöneticisine, memurundan, hizmetlisine her kesimin annesinden emdiği sütü burnundan getiren birim İnsan Kaynakları Genel Müdürü değil gibi.


Şaka gibi…


Yüz binlerce eğitim çalışanı ile dalga geçer gibi…


Eğitimcileri canından bezdirildi


Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer döneminde, İnsan Kaynakları genel Müdürlüğü’ne atanan Hikmet Çolak, bakanlığın en önemli biriminde adeta sorunları izlemekle yetiniyor. Dönemindeki uygulamalar bir bir yargıdan dönen Çolak, Milli Eğitim Bakanlığın gibi nitelikli insan kaynağına sahip bir bakanlıkta eğitimcileri çileden çıkaran uygulamalara imza atıyor. İnsan Kaynakları Genel Müdürü’nün değiştirilmemesine tepki gösteren eğitimciler, başarısız bürokratların uygulamalarının hükümete fatura edileceğini dile getiriyorlar. Döneminde insan kaynakları politikaları ile ilgili onlarca skandala imza atan, eğitimcileri canından bezdiren ve neden değiştirilmediği eğitim kamuoyu tarafından merak konusu olan Çolak’ın başında bulunduğu birimde adeta işler kilitlenmiş durumda…


Yönetmeliğin amir hükmüne rağmen kıllarını kıpırdatmıyorlar


Diğer yandan yönetmelik il içi atamaların mayısta başlatın diyor. Bakanlıktan yine ses seda yok. Yeni göreve başlayan müsteşarın bu süreci bilmemesi normal ama İnsan Kaynakları Genel Müdürünün bilmemesi hiçbir şekilde normal değildir.


Bu gün öğretmenler yaz tatiline ayrılacaklar ama yaz tatiline gönül rahatlığı ve sorunsuz bir şekilde giremeyecekler. Çünkü il içi ve il dışı isteğe bağlı yer değişikliği ve Özür durumuna bağlı yer değişikliği ile ilgili belirsizlikler devam ediyor.


Herkes, eğitim kurumlarının planlaması ile öğretmenlerin yaz tatili planlarını ve her şeyden önemlisi yönetmeliğin amir hükmünü kale almayan bu genel müdürlükteki bürokratlarının ne iş yaptığını merak ediyor?


Özlük ve Kadro Grup Başkanlığı, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Grup Başkanlığı ve


Atama Grup Başkanlığındaki yetkililer aylardır, hatta yıllardır çözüm bekleyen bu problemlerle ilgili neden kıllarını kıpırdatmıyorlar?


Yeni müsteşar, bazı uygulamaları ile camiayı umutlandırırken başarılı olmanın ilk adımı ve olmazsa olmazı niteliğindeki bir soruyla yoluna devam etmesi gerekir.


O soru da bu iş bilmez, duyarsız ve kayıtsız bürokratlar en basit problemleri dahi çözebilecek kurumsal hafıza, mesleki deneyim ve mesleki etikten mahrum kişilerle yoluna devam edip etmeyeceğidir.  Milli Eğitimi iyi tanıyan bütün keskin gözler, Hikmet Çolak ve mesai arkadaşı bürokratların akıbetini büyük bir dikkatle izlemektedirler.


İşte Çolak’ın sorumlu olduğu birimle ilgili birkaç uygulama:


 


Norm fazlası öğretmen atamasında kaos yaşandı


4+4+4 sistemi sonrası norm fazlası duruma düşen öğretmenlerin atamalarına ilişkin belirsizlik her ilde birbirinden farklı uygulamalara sahne olmuş; bakanlığa gelen telefonlar muhatapsız kalmış; bakanlık bu kaosa adeta seyirci kalmış ve eğitim camiası bakanlığın insan kaynakları politikasına adeta isyan emiştir.


Kaybedilen tüm davalar İnsan Kaynakları birimi ile ilgili


Bakanlık hakkında açılan davalar sonucunda yargı kararının gerekçelerini, yeni yaptığı mevzuat düzenlemelerinde dikkate almayarak kamu zarara sebep olmakta ve hizmetin sekteye uğramasına neden olmaktadır. Bakanlık aleyhine açılan davaların tamamına yakını İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün görev alanına giren konular olup bunların da tamamına yakını bakanlık aleyhine sonuçlanmıştır. Bakanlığı uğrattığı maddi zararın yanı sıra kurumun saygınlığına verdiği zarar da dikkate alındığında telafisi imkânsız bu zararın sorumlusunun Genel Müdür Hikmet Çolak olduğu gün ışığı gibi ortadadır.


 Binlerce yönetici norm fazlası durumda


Kapatılan, Dönüştürülen ve Birleştirilen Okullardaki yöneticiler, bu dönüşümler öncesinde okulların öğrenci sayısı İlköğretim olarak hesaplanıp yönetici normları belirlenirken okulların İlkokul ve Ortaokul olarak dönüşümleri sonrası öğrenci sayıları yarı yarıya azalmış ve birçok yönetici norm kadro fazlası durumuna düşmüştür. 2012 yılının Nisan ayından itibaren dile getirilen norm kadro yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına yönelik beklentilere rağmen binlerce yönetici şu an kurumlarında norm fazlası duruma düşmüştür. Eğitim camiasının gözünü diktiği bakanlıkta en can alıcı konularda bile hiçbir çalışma yapılmaması, eğitim çalışanlarının bakanlığa olan inancını yitirmelerine neden olmuştur. Bu durumun sorumlusu da İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hikmet Çolak’tır.


 


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın göreve gelmesiyle, biriken devasa sorunların çözüleceği beklentisi içine giren eğitimcilerin, aylar sonra değişen müsteşarla umutları daha da arttı. Ancak Bakanlığın insan kaynakları politikasındaki zafiyetinin sorumlusu bürokratların hala koltuklarını korumaları kafaları karıştırıyor. Bakanlığın İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün yapması gerekirken yapmadıkları ile yapmaması gerekirken yaptıkları hataların bedellerini hep eğitimciler ödedi. Asım Gözükara, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hikmet Çolak ve Genel Müdürlüğündeki bürokratların imza attıkları skandalları yazmaya devam ediyor…

 


“Öğrenim Özrü” Kanunda yok, yönetmelikte var, kılavuzda yok!


Öğretmen Atama yönetmeliğinde, Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Yasasının çıkarılmasının üzerinden iki yıla yakın bir süre geçmesine rağmen gerekli düzeltme ve güncellemeler yapılmadı. Geçen yıl yapılan özür durumuna bağlı yer değişikliğinde eğitim özrü olmadı için Danıştay kılavuzun bu hükmünü hukuka aykırı buldu. Oysa bu hüküm yönetmeliğe aykırı teşkilat yasasına uygundu. Bu iptal sebebi de yönetmeliğin güncellenmemiş olmasıydı. 


3 yıldır yapılması beklenen düzenleme hala yapılmadı


Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmelik 22 Şubat 2011 Tarihinde Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş bu yönetmelikte “Okul veya kurumlarda açılan bilgi teknolojisi sınıflarında görev alacak öğretmenlerin, norm kadroları Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri de alınarak Bakanlıkça belirlenir.” Hükmüne rağmen söz konusu değişiklik yapılmamış bakanlık bünyesindeki Bilişim Teknolojileri öğretmenleri mevzuattaki bu boşluk nedeniyle büyük mağduriyetler yaşamışlardır. Bu durumun sorumlusu bu kadar önemli bir konuda yönetmeliğin amir hükmüne rağmen hiçbir çalışma yapmayan İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hikmet Çolak’tır. 


Teknoloji Tasarım Öğretmenlerinin atamasında skandal


2012-2 ilk atama döneminde Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliğine atanan öğretmenlerin ataması Milli Eğitim Bakanlığınca 80 Sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararına göre atandığı Teknoloji ve Tasarım alanın mezun olduğu alana uygun olmadığı gerekçesi ile iptal edildi. Oysa 05 Temmuz 2012 tarih ve 97 sayılı karar ile değişiklik yapılan kararın geçici 4.maddede, İş Eğitimi (İş ve Teknik Eğitimi, Ev Ekonomisi, Ticaret) alan öğretmenliğine, 12.07.2004 tarihli ve 119 sayılı Kurul Kararı eki çizelgede kaynak gösterilen yükseköğretim programlarında 2009-2010 Öğretim Yılı ve daha önceki öğretim yıllarında öğrenim görmekte olup bu programlardan mezun olanların, Teknoloji ve Tasarım alanı öğretmenliğine atanabileceği belirtiliyor. Söz konusu kararın geçici maddesinin dikkate alınmaması yüzlerce öğretmeni mağdur etmiş ve öğretmenler haklarını almak için mahkeme yollarına düşmüşlerdir. Bakanlığın skandal niteliğindeki bu uygulaması sorumlusu da İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hikmet Çolak’tır. 


Genel İdare, Teknik ve Yardımcı Hizmetler Sınıfına mensup çalışanların yönetmelik beklentisi ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı


Genel İdare Hizmetleri, Teknik Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personelin görev tanımları ile atama ve yer değiştirme yönetmeliğine ilişkin beklentileri karşılıksız kalmış, eğitimin destek hizmeti niteliğindeki bu hizmet sınıfına mensup çalışanların tüm taleplerine kulak tıkanmıştır. Bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin sağlık problemleri başta olmak üzere özel hayatlarında telafisi imkânsız zararlara rağmen yer değişikliği talebi kabul edilmeyen bu hizmet sınıflarının atama ve yer değiştirmelerine ilişkin düzenlemeler de İnsan Kaynakları Genel Müdürlü Hikmet Çolak’ın duyarsızlığına kurban gitmiştir.


MEB Yaz-boz tahtasına döndü


Milli Eğitim Müdürlüklerine tahsis edilen Şube Müdürü kadrolarına “Görevlendirme/Atama” konulu genelge yayınlanır yayınlanmaz eğitim çalışanlarından gelen tepkiler üzerine geri çekilerek yürürlükten kaldırılmıştır. İnsan kaynaklarının yönetimi konusundaki skandallara her gün yenisini ekleyen bakanlığın politikalarını belirleyen bürokratların son imza attıkları skandal ise yönetici atama yönetmeliği oldu.


Yönetici Atama Yönetmeliği isyan ettirdi


Eğitim çalışanları ve sendikalara karşı devlet sırrı gizliliğinde yapılan Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği onlarca maddesi ile fiilen uygulanmaz ve hukuken de arızalarla doluydu. Bakanlığın sevk ve idaresindeki en önemli yönetmeliklerden biri olan bu yönetmelik hakkında henüz uygulanmadan tüm sendikalar tarafından dava açıldı. Yukarıda sıralanan konuların tamamının İnsan Kaynakları ile ilgili düzenlemeler olduğuna bakılırsa bakanlığın bu biriminin bütün sorunların kaynağı ve kilit noktası olduğu görülüyor.


Asım GÖZÜKARA


 


 


 


Kaynak: www.gazetekamu.com



MEB’in Katline Ferman Yazan Bürokrat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder