29 Haziran 2013 Cumartesi

Sürgün bir disiplin cezası mıdır?

Soru:

1.Sürgün disiplin suçu mudur? Memura ne gibi zararı var? Ne yapmalı?

2.Sürgünlerde amaç nedir?

3.Hem disiplin hem maaş kesim cezası verilir mi? Amaç nedir?

4.Torba yasada disiplin suçlarıyla ilgili neler var?


 


Cevap:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır. Mezkûr 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,

B) Kınama,

C) Aylıktan kesme,

D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,

E) Devlet memurluğundan çıkarma
 olarak belirlenmiştir.

657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hallerin sayılmaktadır.

Diğer taraftan 657 sayılı Kanunun ”Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi” başlıklı 76 ıncı maddesinde “Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.
Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.

Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.

Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına göderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.” 
hükmü yer almaktadır.

Kamu idareleri söz konusu hüküm uyarınca memurların görevlerini ve görev yerlerini hizmet gereği kamu yararı ve eşitlik prensibine riayet ederek değiştirebilmektedirler.


Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1-657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin hükmü uyarınca disiplin cezaları ve disiplin cezalarını gerektirecek fiil ve haller sayılmıştır.

2-657 sayılı Kanunun 76 maddesi hükmü uyarınca devlet memurlarının görevleri ve görev yerlerinin değiştirilmesi mümkün bulunmaktadır.

3-İdare bütün işlemlerinde olduğu gibi yer değiştirme işleminde de hizmet gereği kamu yararı ve eşitlik prensibine riayet ederek işlem tesisi etmek zorundadır.

4-Yer değişikliği (sürgün) mevzuatımızda bir disiplin cezası değildir. Ancak bazen disiplin cezasından daha fazla memura zarar verebilmektedir.

5-Yer değişikliğinin asıl amacı kamu hizmetinin daha iyi görülmesi ve kamu görevlisinden maksimum seviyede faydalanılması olmalıdır.

6-Aylıktan kesme cezası bir disiplin cezasıdır. Devlet memurunun mali haklardan bir miktar mahrum bırakarak bundan sonra kurallara uyması sağlanmaya çalışılmaktadır.

7-Torba yasada disiplin affına ilişkin huşular netleşmemiştir.

8- hakız sürgün işlemi yapılması halinde yagı yoluna müracaat etmek mümkün bulunmaktadır.



Sürgün bir disiplin cezası mıdır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder