26 Haziran 2013 Çarşamba

Doğu'da Çakılı Kalan Öğretmenlerin Suçu Nedir ?

Doğu ve Güneydoğu illerimizde görev yapan ve yıllardır tayin istediği halde İç Anadolu bölgesine bile gelmesi neredeyse imkansız hale gelmiş öğretmenlerimiz artık ADALET istiyor…


Siyasilerin , sendikaların ve yalaka medya yazarlarının vermiş olduğu desteklerle her 10 yılda bir zorunlu hizmet affı çıkıyor. Sözleşmeli iken kadroya geçen tüm öğretmenlere de zorunlu hizmet affı verildi.


Ülkemizde bir kısım mutlu azınlık varki bunlar hayatları boyunca Sivas ilinin ötesinde görev yapmamış öğretmenler ve yöneticilerdir. Bunun yanında yıllardır Doğu ve Güneydoğu illerine çakılı kalmış ve Sivas ilinin bu tarafına tayini çıkmayan öğretmenlerin de sesine artık birileri kulak vermelidir.


Milli Eğitim Bakanlığının ve İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği bile işlevsiz hale gelmişken , il içi tayinler bile yapılamazken ; Doğu illerimizdeki öğretmenlerin batı illerine tayinle gelmesi hayal…


Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yer Değiştirme işlemlerini diğer Bakanlıklarla da görüşerek bölge esasına göre yapmalıdır. Bir öğretmen her bölgede görev yapmalıdır. Doğu illerinde çalışmayan öğretmenlere batı illerine tayin hakkı verilmemelidir.


1-İl içi il dışı bir olmalı.İl dışına bütün boş kadrolar okul düzeyinde gösterilerek isteğe bağlı il dışına bakanlığın gereken önemi verdiği gösterilmelidir.

2-Sınıf öğretmenlerine il dışı alan değişikliği açılarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu özel öğretim sınıflarında görev alma imkanı sağlanmalıdır.Zaten bu çalışma ülkemiz içinde yer alması gereken bir eğitimdir.Bu sayede hem bakanlık özel eğitime verdiği önemi gösterecek hem de sınıf öğretmenlerinin tayin sorununu halledecektir.Ayrıca ülkemizin bir çok okulunda rehber öğretmene ihtiyaç vardır.Okullar ayrıldıysa rehberlik ilkokul normları sınıf öğretmenlerine açılabilir.O yaştaki çocuğu sınıf öğretmeninden başka kim anlar daha iyi.

3-Çeşitli nedenlerle alan değişikliği yapmış fakat yeni alanından memnun olmayan öğretmenlerimiz var.Bu öğretmenlerimizin alan değişiklikleri hangi sebepten yaptıklarını bildiğimiz için ağustos ayında yapılacak es özründe gerçekleştirilmelidir.Kendilerine il içi il dışı atamadan önce verilecek bir hak başka haksızlıklara yol açacaktır.Çünkü büyük balık küçük balığı her zaman yutar.

4-2010 yılında yani rotasyon affından sonra göreve başlayan sınıf öğretmenlerini 2013 haziran iller arası tayin döneminden önce rotasyona tabi tutarak batı bölgelerinde yer açılabilir.Buna emekli olacak öğretmenlerin okullarını da sisteme daha önce yansıtarak gereken özen gösterilebilir.

5-Bakanlık eş tayininde revizyona gidip artık eşleri 1. Ve 2. Hizmet bölgesinde değil 3.hizmet bölgesinde görevlendirmelidir.Öğretmen eşinin yanın gelemiyorsa eşi onun yanına gelebilmelidir.Beklenti aile bütünlüğüyse böyle bir çalışma yapılabilir.Yok batıda yaşamaksa buna bakanlığımız müsaade etmemeli.Zaten böyle bir çalışmayı yapmazsa da 1 yıl duran öğretmen eş özrüyle batıya kaçıyor.Bu da yılların birikimi olup batıyı doldurdu doğuyu kaderine terk etti.

6-Atama ve tayin yönetmeliği değiştirilip tayinler tek bir çatı altında toplanmalıdır.Yönetmeliğimizde tayinler hizmet puanına göre yapılır deniyor fakat gelin görün ki tayinler özür durumuna bağlı gerçekleştiriliyor.Eğer böyle bir çalışma yapılamayacaksa da yönetmelikteki maddeyi kaldıralım öğretmenlerimiz artık il dışı tayinle gidemez özür durumu varsa gidebilir maddesi koyalım.


Doğuda çakılı kalan öğretmenler sahiplenmeyi bekliyor.Bu öğretmenler adam da öldürmedi görevden de kaçmadı.Beklentileri sadece adalet .Evet adalet.İl dışına boş yer yok denilirken es özrüne gelince öğretmenler okulların beğenilip beğenilmemesinden şikayetçi oluyorlar.Oysa onlar o ile gideyim yeter bile derken diğer öğretmenler bir otobüsün ,minibüsün hesabını yapıyorlar .


Bakanlığımızın sınıf öğretmenlerine 2012 yılında 7 il açarak(5 i doğu ili) il dışına yaşattığı kabusu bu sene yaşatmaması dileğiyle…



Doğu'da Çakılı Kalan Öğretmenlerin Suçu Nedir ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder