29 Haziran 2013 Cumartesi

Sınav için ilan edilen kadrolara sınavsız atama yapılamaz.

Soru:

1989 yılında bir okulda asil okul müdürüydüm.1998 yılında o zamanlar ki SHÇEK’e bağlı yuva kurum değiştirerek Asaleten Kuruluş Müdürü olarak atandım. Eski kuruluş müdürü mahkeme kararıyla geri döndü. Bende öğretmen olarak görev yapmaktayım. Yine SHÇEK’e balı kuruluşlarda 2006 yılından 2012 yılına kadar vekâleten kuruluş Müdürü olarak görevlendirildim. Bu nedenlerle; BİMER’e daha önce asil Müdür olarak görev yaptığım için Asaleten tekrar atanabilir miyim? diye sordum. Gelen cevapta; “daha önce asaleten kuruluş müdürü olduğunuz için asaleten atanma hakkınız bulunmaktadır, ancak atamalar atamaya yetkili amirlerce yapılmaktadır. Diye cevap geldi. Bu durumda;

1-Tekrar Asaleten Kuruluş Müdürü olarak atanabilmem için ne yapmam gerekiyor? Dilekçe ile İl müdürlüğüne başvurabilir miyim?

2-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yakında münhal olan Müdürlükleri ilan edecek. Oraya başvurabilir miyim?

3-İdari mahkemeye müracaat etme hakkım var mıdır?


 


Cevap:

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Bu Genel Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesinde ise; “Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır…” hükmü yer almaktadır.

Kazanılmış Hak ve Görevde Yükselme İlişkisi


Unvan sınavı ile unvanı değişen memur eski unvanına tekrardan atanabilir mi?


Diğer taraftan 657 sayılı Kanunun Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi” başlıklı 76 ıncı maddesinde “Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.
Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.

Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.

Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına göderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.” 
hükmü yer almaktadır.

Mezkur 76 madde kurum içerisinde atama düzenlenmektedir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet memurları Kanunun genel haklar kapsamında sayılan müracaat, şikayet ve dava hakkı 21 inci madde de “Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.

Müracaat ve şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır.

Müracaat ve şikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir. Müracaat ve şikayetlerle ilgili esas ve usuller Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.”
 şeklinde düzenlenmiştir. Anılan Maddenin son fıkrası hükmü uyarınca Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik 28.11.1982 tarihli ve 8/5743 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olup,12.01.1983 tarihli ve 17926 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinde Devlet memurları kurumları ile ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat hakkına sahip oldukları belirtildikten sonra karar mercii başlıklı 12 inci maddesinde “Müracaatlar hakkında karar verme yetkisi, kurumların çalışma usul ve esaslarını belirleyen Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler ile müracaat konusunu çözümlemeye yetkili kılınan mercilere aittir.

Müracaatı kabul eden ancak sorunu çözümleme yetkisi bulunmayan amirler bunları silsile yolu ile birinci fıkrada belirtilen mercilere 3 gün içinde intikal ettirilir…”
 denilmektedir.

Ayrıca, anılan Yönetmeliğin şikayete ilişkin usul ve esaslar 13 üncü madde hükmü gereğince Devlet Memurlarının yapacakları müracaatlar hakkında da geçerli olduğu hüküm altına alınmıştır. Amirlerin sorumlulukları başlıklı 14 üncü maddesinde ise “Bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılmış bulunan şikayet ve müracaatlar hakkında Yönetmelikte öngörülen görevlerini zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmeyen amirlere durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 125 nci maddesinde sayılan disiplin cezalarından birisi verilir.” denilmektedir.

Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak müracaat etmenize mani bir husus bulunmamaktadır.


Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde:

1- Bakanlığınızın takdiri ile sizi yeniden müdür kadrosuna atanmanız mümkün olduğu değerlendirilmektedir.

2- Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak müracaat etmenizi önermekteyiz.

3- İdare görevde yükselme sınavı için müdür kadrolarını ilan etmesi halinde söz konusu kadrolara sınavsız olarak atama yapamaz.

4- Görevde yükselme sınavı için ilan edilen kadrolara sınavsız olarak atanmak için sizin müracaat etme hakkınız bulunmadığı değerlendirilmektedir.

5-İdarenin boş kadroları sınav için ilan edilmeden önce müracaat edebileceğiniz ve müracaatınız kabul edilmemesi halinde idari yargı yoluna başvurmanız mümkün olduğu değerlendirilmektedir.
Dava sonucu hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Açıklamalar çerçevesinde dava açma veya açmama sizin takdirinizdedir.



Sınav için ilan edilen kadrolara sınavsız atama yapılamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder