30 Haziran 2013 Pazar

MEB Öğretmen Yer Değiştirme Takvimini Hemen Başlatmalıdır

Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, öğretmenlerin il içi ve il dışı yer değiştirmelerinin bir an önce yapılabilmesi için Yer Değiştirme Kılavuzunun yayınlanması ve sürecin başlaması gerektiğini söyledi. Sofuoğlu, Haziran ayının sonuna gelinmesine rağmen kılavuzun yayınlanmadığını ve sürecin başlamadığını bildirerek şunları söyledi:


Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin  “İsteğeve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerde duyuru, başvuru ve tercihler” başlıklı 25.maddesinde, “Öğretmenlerin il içi ve iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyuru, Personel Genel Müdürlüğünce il içi yer değiştirmeler için en geç ilgili yılın 15 Mayıs,il dışı yer değiştirmeler için en geç 25 Mayıs tarihine kadar Bakanlığın internet sayfasında yapılır. Duyuruda; kimlerin yer değiştirme isteğinde bulunabileceği, başvuru yeri, şekli ve süresi ile yer değiştirmeye ilişkin diğer hususlara yer verilir” hükmü yer almaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan 15.05.2013 tarihli yazıda ise il içi ve iller arası yer değişikliklerinin Haziran -Temmuz aylarında yapılacağı belirtilmiştir.

Bakanlık duyurusundan önce, gerek Bakanlığa yazdığımız yazılarda gerek Bakanlık yetkilileriylegerçekleştirdiğimiz görüşmelerde “2013 yılı il içi ve iller arası zorunlu, isteğe bağlı ve özür durumu kapsamında atama ve yer değiştirme takvim ve kılavuzlarının yönetmelikte belirlenen tarihlerdeyayımlanarak gerekli düzenlemelerin yapılmasını” talep etmiştik.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sayın  Doç. Dr. Yusuf Tekinle yapılan görüşmede de  2013 yılı il içi veiller arası zorunlu, isteğe bağlı atama ve yer değiştirme sürecinin bir an önce başlatılarak gereklidüzenlemelerin yapılması ve Kılavuzların bu kapsamda ilan edilmesi gerektiği  ifade edilmişti.

Haziran ayının son günleri yaşanmasına rağmen öğretmenlerin il içi ve iller arası yer değişikliğine ilişkin Kılavuzlar halen yayımlanmamış ve resmî yer değiştirme takvimi ilan edilmemiştir.

Kılavuzların yayımlanmaması geçen yıl bu süreçte yaşanan sıkıntıların tekrarlanmasına veöğretmenlerin mağduriyetlerine neden olacaktır. Yeni mağduriyetlere neden olunmaması için il içi ve iller arası atama ve yer değişikliklerine ilişkin duyuru ve kılavuzların bir an önce yayımlanması gerekmektedir. Zira yaz tatiline rastlayan bir yer değişikliği süreci, içinde bulunulan belirsizlikle birleştiğinde yer değişikliği talebinde bulunan öğretmenleri rahatsız etmektedir. Ayrıca Temmuz ayının hemen başında Ramazan ayının başlayacak olması yer değişikliği talebinde bulunacak öğretmenler için zor bir süreç geçirilmesine sebep olacaktır. Dahası il içi ve iller arası yer değişikliğinden sonra, Bakanlıkça yayımlanan takvim gereği alan değişikliği, özür grubu vs. birçok kategori içerisinde öğretmenlerin yer değişikliği işlemleri gerçekleştirilecektir. Tüm bu yer değişikliği işlemlerinin daha sağlıklı yürütülebilmesi ve özellikle birden fazla sebebe dayalı olarak yer değişikliği talebinde bulunabilecek öğretmenlerin durumu dikkate alınarak, bu işlemlerin aynı tarihlere sıkıştırılmadan makul zaman dilimlerinde yerine getirilmesi gerektiği aşikârdır.

Yer değişikliği süreci uzadıkça öğretmenler arasında tekrar geçmiş yıllardaki mağduriyetlerin yaşanacağı endişesi artmaktadır. Bu sebeple gerek 652 sayılı KHK gerekse Yönetmelik hükümleri dikkate alınarak mağduriyetlere ve yasal itirazlara/davalara sebep olmayacak şekilde bir an önce il içi ve iller arası yer değişikliği, alan değişikliği ve özür grubu atamalarına ilişkin kılavuzlar yayımlanarak, yer değişikliği işlemleri tamamlanmalıdır.

Memur-Sen Manisa İl Temsilciliği


MEB Öğretmen Yer Değiştirme Takvimini Hemen Başlatmalıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder