27 Haziran 2013 Perşembe

Eş durumudan tayin olduktan sonra eşi işten ayrılan memur aile yardımı alabilir mi?

Soru:

Merhaba.

Zorunlu hizmet görevimi yaparken eş durumundan ( 360 gün sigortalı ) başka bir zorunlu hizmet bölgesine tayin oldum. Şuan zorunlu hizmetimi yapıyorum. Belirli bir süre sonra eşim işten ayrıldı. Ben bu durumda aile yardımını alabilir miyim?


Cevap:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Aile Yardımı Ödeneği başlıklı 202 nci maddesinde ”Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.

Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, (2134) çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. (Mülga ikinci cümle: Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.”
 hükmü ve aile yardımı ödeneğine hak kazanma başlıklı 204 üncü maddesinde “Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır.” hükmü ile aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme 205 inci maddesinde ”Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder.” hükümleri ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

Ayrıca, 31/12/2005 tarihli ve 26040 3. mükerrer sayılı Resmi Gazetede Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Anıllan Yönetmeliğin “Sosyal yardımlar” başlıklı 12 inci maddesinde “Kamu personeline yapılacak sosyal yardım ödemelerinde, ödemenin çeşidine göre aşağıda belirtilen belgeler aranır.

a) Evlenme yardımı: Aile yardımı bildirimi (Örnek No: 14) ödeme belgesine bağlanır.

b) Aile yardımı : Aylıklarla birlikte ödenen bu yardım, personelin ilk işe girişinde alınacak Aile Yardımı Bildirimine (Örnek : 14 ) dayanılarak ödenir. Bu bildirim, personelin aile yardımından yararlanan eş veya çocuk durumunda meydana gelen değişiklikler ile yer değiştirme suretiyle atama halinde yenilenir. Bildirimler, ödeme belgesinin Sayıştaya gönderilecek nüshasına eklenir.”
 hükmü yer almaktadır.

Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 12 maddesi hükmü uyarınca aile yardımı ödeneğinden faydalanabilmek için beyanname verilmesi ve bu bildirim, personelin aile yardımından yararlanan eş veya çocuk durumunda meydana gelen değişiklikler ile yer değiştirme suretiyle atama halinde yenilenmesi gerekmektedir.


Söz konusu hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde;

1- Eşi için aile yardımı ödeneği alabilmek için eşin menfaat karşılığı çalışmaması gerekmemektedir.

2-Eşi işten ayrılan Devlet memuru aile beyannamesi vermesi halinde mezkur hükümler uyarınca takip eden aybaşından itibaren aile yardımı ödeneğine hak kazanır.

3-Kurumsal mevzuat gereğince sağlık veya eş durumu mazeretiyle nakli yapılan personelin bu mazeretlerinin kalması halinde eski görev yerlerine atanmasına ilişkin düzenleme varsa bu hüküm uygulanabilir. Kurumunuz belirli olmadığından kurumsal mevzuata bakılamamıştır. Kendiniz kurumsal mevzuata bakmak suretiyle hareket etmenizi tavsiye etmekteyiz.



Eş durumudan tayin olduktan sonra eşi işten ayrılan memur aile yardımı alabilir mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder