29 Haziran 2013 Cumartesi

Eşlerden biri işçi biri memur olması halinden doğum yardımı nasıl ödenir?

Soru:

Eşim ( devlet memuru, öğretmen) 2 hafta önce doğum yaptı. Konuya istinaden okul müdür yardımcısı da bana siz özel sektörde çalıştığınız için eşinizden (devlet memuru, öğretmen) daha fazla doğum parası ücreti hak edersiniz dedi, Ama aslı astarı konusunda detaylı bilgiye sahip değiliz.

Öğretmenlerin alacağı doğum parası 200-300TL ama siz baba olarak doğum parası için başvuruda bulunursanız 1-2 milyar alacaksınız dedi.

Konu hakkında yardımlarınızı rica eder ve nasıl bir yol izlemeliyiz?


 


Cevap:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun “Doğum yardımı ödeneği” başlıklı 207 inci maddesinde “Devlet memurlarından çocuğu dünyaya gelenlere 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda doğum yardımı ödeneği verilir.

Ana ve babanın her ikisi de Devlet memuru iseler ödenek yalnız babaya verilir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği yapılan doğum yardımı ödeneği daha yüksek ise, memur olan eşe ayrıca doğum yardımı ödeneği ödenmez, daha düşük ise yalnız aradaki fark ödenir.

Mahkemelerce verilen ayrılık süresi içinde doğan çocuklar için bu yardım anaya verilir.

Doğum yardımı Ödeneği hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca derhal ödenir. Bu yardım borç için haczedilemez.” hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm çerçevesinde devlet memuruna 2013 Ocak maaş katsayıları esas alındığında 2500*0,073837=184,59TL doğum yardımı ödenmektedir.

Genellikle kamu kurumlarında ve büyük işletmelerde çalışan iş kanuna tabi işçilerin toplu sözleşme ile elde etmiş oldukları doğum yardımı ödemeleri memurlara ödenen doğum yardımından fazla olabilmektedir.

Söz konusu hüküm uyarınca;

1- Öğretmen olan devlet memurlarına 2013 yıl ocak ayı itibariyle 184,59TL doğum yardımı ödenebilmektedir.

2- işçi olan eş doğum yardımı almış olması halinde Devlet memuru olan eşe, miktar düşük olması halinde aradaki farkın ödenmesi mümkündür.

3-Toplu iş sözleşmesi ile doğum yardımı miktarları hakkında net bilgimiz bulunmamaktadır. İşçi statüsünde çalışan personel sözleşmesinden veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan miktarı işvereninden veya sendikasından öğrenmesi mümkün bulunmaktadır.



Eşlerden biri işçi biri memur olması halinden doğum yardımı nasıl ödenir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder