26 Haziran 2013 Çarşamba

Yönetici Atama ve Kariyer Sisteminde Değişiklik


BAZI DÜZENLEMELER TORBA KANUN TASARISINDAN ÇIKARILDI. Meclis gündeminde bulunan “Devlet Memurları Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” üzerinde Plan ve Bütçe alt komisyonunda yürütülen çalışmalar tamamlandı.


Meclis gündeminde bulunan “Devlet Memurları Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” üzerinde Plan ve Bütçe alt komisyonunda yürütülen çalışmalar tamamlandı.



15 Mayıs 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN imzası ile Meclis Başkanlığına sunulan“torba” Kanun Tasarısı, kamu çalışanlarının beklentilerinden çok uzak düzenlemeler içermiş, adeta kayırmacılığa ve kadrolaşmaya imkan veren düzenlemeler içerdiği değerlendirilmişti.


 


Kanun Tasarısının sevk edildiği Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, Tasarı üzerindeki görüşmelerinitamamladı. Alt Komisyon, kamu çalışanları arasında endişeyle karşılanan düzenlemelerden bazıları Tasarı metninden çıkarıldı.


Tasarıdan çıkarılan düzenlemelerden bazıları:


 


1- Yönetici kadrolarına atama usulüne ilişkin düzenleme


“Adamını bulanın üst kadrolara atanması” anlamına da gelebilecek şekilde hükümler içeren, yöneticikadrolarına atama usulüne ilişkin düzenleme Tasarıdan çıkarıldı.


Tasarıda yer alan düzenleme; kamu hizmeti hiç olmayanların üst düzey kadrolara atanmasını, yöneticiolmak için herhangi bir fakülteden mezun olmak ve herhangi bir şekilde 5 yıl çalışmış sayılmayı, bunun dışında ise başka hiçbir şart aramamasını öngörmekteydi.


 


2- Kariyer mesleklerde yardımcılık dönemine ilişkin düzenleme


Kariyer mesleklerde yardımcılık döneminin 3 yıldan 2 yıla düşürülmesini, yeterlik sınavı aşamasında vesonrasında aranan tez hazırlama ve belli bir düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olma şartlarınınkaldırılması öngören düzenleme Tasarıdan çıkarıldı.


 


3- Dışişleri Bakanlığı kadrolarına atamaya ilişkin düzenleme


Fakülte mezunu olup çeşitli şekillerde 5 yıl (serbest çalışma da dahil) çalışmış olanların, Büyükelçiolarak atanmasına imkan sağlayan ve bunların merkeze dönmeleri halinde Dışişleri Meslek Mensuplarının sahip olduğu haklardan yararlanmalarını da öngören düzenleme Tasarıdan çıkarıldı.


 


Öte yandan, Tasarı metninden çıkarılan söz konusu düzenlemelerin, Plan ve Bütçe Komisyonunda ya da Meclis Genel Kurulunda yapılacak görüşmelerde yeniden aynı haliyle ya da değiştirilerek Kanun Tasarısına eklenmesi de mümkün bulunmaktadır.


 


 


 


 


memurunyeri.com



Yönetici Atama ve Kariyer Sisteminde Değişiklik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder