29 Haziran 2013 Cumartesi

Bakanlık boş lojman varken ve talep almamışken lojmanları boşaltırması yasal mı?

Soru:

Bakanlığımız lojmanlarından 10 tanesi boş bu boş olanlar doldurulmadan, sıra tahsisli olarak oturan bizlere lojmanı boşaltmamız yönünde tebligat yapılmaya çalışılmaktadır.

Ocak ayı içerisinde lojman talep formu istenmemiştir.

Sendika temsilcimizin lojman tahsis komisyonu toplantısından söz konusu karalardan haberi yoktur.

Mağdur olmamak için ne yapmalıyız.


 


Cevap:

Kamu konutlarıyla ilgili ayrıntılı düzenleme 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu’nda yer almaktadır.


Kanuna göre, 4 tip kamu konutu bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:


a) Özel tahsisli konutlar,

b) Görev tahsisli konutlar,

c) Sıra tahsisli konutlar,

d) Hizmet tahsisli konutlar.


Kanunun uygulanmasını göstermek üzere, Kamu Konutları Yönetmeliği çıkarılmış ve bu yönetmelik 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.


Yönetmeliğin 5. maddesine göre Sıra tahsisli konutlar‘ın yönetmeliğe ekli (4) sayılı cetvelde gösterilen puan durumu dikkate alınarak 9 uncu maddede belirtilen usul ve esaslara göre tahsis edilmesi gerekmektedir.


“Kamu Konutlarının Tahsis Usül ve Esasları” ise Yönetmeliliğin Üçüncü Bölümünde (7-19 uncu maddeler arasında) düzenlenmiş bulunmaktadır.


“Konut Tahsis Talebi ve Değerlendirilmesi” başlıklı 14 üncü maddesi şu şekildedir:


Kendisine konut tahsisini isteyen personel, bir örneği Yönetmeliğe ekli (EK – 5) beyanname ile bağlı bulunduğu en yakın sicil amirine başvurur. Amir tarafından beyanname tetkik edilerek, konut tahsis komisyonlarına sunulmak üzere, konut tahsis işlemlerini yürütmekle görevlendirilen birime gönderilmesi sağlanır. (Ek cümle: 1/5/2002-2002/4133 K.) Bu birim beyannameleri Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik uyarınca verilen mal bildirimleriyle karşılaştırılması için mal bildirimlerinin verileceği mercilere gönderir. (Değişik cümle: 1/5/2002-2002/4133 K.) Karşılaştırma işlemi sonuçlandıktan sonra, konut tahsis işlerini yürütmekle görevlendirilen birimde, beyannamedeki bilgilere göre ek (4) sayılı cetveldeki puanlar dikkate alınır ve her yıl Ocak ayı içinde gerekli değerlendirme bilgisayar ortamında yapılarak toplam puana göre sıra cetveli düzenlenir. Sonuç bir yazı ile ilgili personele veya bu personele duyurulmak üzere görev yaptığı birime bildirilir Beyanname, sıra cetveli ve diğer belgeler saklanır.

Ancak, birinci fıkraya göre puan sıralaması yapılanlardan, kendisine konut tahsis edilmeden başka bir il veya ilçeye atananlar, bulundukları son görev itibariyle, yeniden puanlamaya tabi tutulur ve o yılın puan sıra cetvelinde gösterilir.

Göreve yeniden veya ilk defa atananların konut tahsis talepleri, ataması Ocak ayı içinde yapılmış ise o yıl, aksi halde boş konut yok ise müteakip yılda değerlendirilir ve puanlaması yapılır.

Beyannameyi kasden noksan veya yanlış doldurduğu anlaşılanlar hakkında kanuni kovuşturma yapılır ve bunlara konut tahsis edilemez.

Özel tahsisli, (3) sayılı cetvelde belirtilen makam ve rütbe sahiplerine tahsis edilen görev tahsisli ve hizmet tahsisli konutların tahsisinde yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanmaz. Görev tahsisli konutlarda ise beyanname alınarak, yetkili makamca değerlendirilir.

Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin konut tahsis talebi ve değerlendirilmesine dair usül ve esaslar (4) sayılı cetveldeki puanlama ve bu madde hükümleri gözönünde bulundurularak Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca ayrıca düzenlenir.”


“Beyannamedeki Değişiklikler” başlıklı yönetmeliğin 15 inci maddesi ise şu şekildedir:


“Konut tahsis talebinde bulunan personelin durumunda bir değişiklik olduğu takdirde bu değişiklik tarihinden itibaren en geç bir ay içinde, değişikliği gösteren belgeler ile birlikte ek bir beyanname ile ilgili amire bildirilir.”


Ayrıca, Yönetmeliğin 18. maddesi uyarınca “Konut Tahsis Komisyonları” kurulması gerekmektedir. Bu komisyon 3 kişiden oluşur ve ayrıca 2 yedek üye tespit edilir. 14/12/2010 tarihli ve 27785 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Sendikal Gelişmeler Doğrultusunda Alınacak Önlemler” başlıklı2010/26 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca o kurum veya işyerine en çok üyeye sahip sendikanın bir temsilcisi de komisyonda bulunur.


Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;


1- Tebligatın Tebligat Kanununu hükümlerine uygun olarak yapılması gereklidir.


2- Bakanlık Kamu görevlilerinden her yıl ocak ayında lojman tahsisi hakkında beyanname alması gerekmektedir.


3- Bakanlık çalışanların hak ve menfaatlerinin korunması, geliştirilmesi ve katılımcı yönetim anlayışını gerçekleştirmek üzere konut tahsis komisyonlarına sendika temsilcisinin katılımının sağlanması Başbakanın yazılı talimatıdır.


4- Bakanlık her yıl için hak sahiplik sıra cetvelinin oluşturulması ve duyurulması gerekmektedir.


5- Boş lojmanlara ve boşalan lojmanlara hak sahiplik sıra cetvelindeki sıra esas alınarak tahsisi yapılmalıdır.


6- 2013 Ocak ayında talep alınmaksızın geçmiş yıllara ilişkin liste esas alınmak suretiyle tahsis istenilmesi ve tahsis yapılması mevzuata uygun olmadığı, bu tür uygulama yapılması hailinde yargı yolu ile iptal edilmesinin muhtemel olduğu değerlendirilmektedir. Tabii ki karar mahkemenindir.


7- Sendikanızdan hukuki destek almak suretiyle yürütmeyi durdurmalı dava açmanızı önermekteyiz.



Bakanlık boş lojman varken ve talep almamışken lojmanları boşaltırması yasal mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder