17 Haziran 2013 Pazartesi

4/B ve 4/C'lilere Verilen 'HAZİRAN AYI' Sözü Tutulacak Mı?

Aylardan beridir “Sözleşmeliler Haziran ayı sonuna kadar kadroya geçirilecek” şeklinde yapılan açıklamalarda sürenin sonuna yaklaşılmasına rağmen, konuya ilişkin olarak bugüne kadar ortaya konulmuş somut hiçbir çalışma yok.


Kamu kurum ve kuruluşlarındaki sözleşmelilerin kadroya geçirileceği konusunda, uzun zamandanberidir umutlandıran sözler verilip açıklamalar yapılmakta ve kadroya geçirileceklere ilişkin farklı sayılardillendirilmekle birlikte, tarih konusunda “haziran ayı sonu” ifadesi üzerinde ısrarla duruldu.


Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi konusunda bugüne kadar söylenenlerden bazıları:


1- Çeşitli sayılar


Kadroya geçirilecek sözleşmeli personel sayısına ilişkin olarak, 18 binle başlayan rakamı, 20 bin, 80 bin ve 164 bin olarak duyduk.


2- Farklı kurum ve personel


Kadro verilecek sözleşmelilerin kimler olacağı sürekli değişti. Mahalli idarelerdeki sözleşmeli personelinkadroya geçirileceği yönünde yapılan ilk açıklamanın ardından, diğer sözleşmelilere de kadro verileceğiyönünde açıklamalar yapıldı. Bunlar arasında;


*İl özel idarelerinde ve belediyelerde görev yapan sözleşmeliler,


*Kamu kurumlarındaki *4/C ve 4/B personelin tamamı


*TRT’de görev yapan sözleşmeliler,


*Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nde görev yapan spor uzmanı ve antrenörler,


*Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapan sözleşmeliler,


*Çeşitli kamu kurumlarında görev yapan ve daha önce kadroya atanamamış sözleşmeliler,


*Yükseköğretim kurumlarında proje süresiyle sınırlı olarak görev yapanlar,


*Döner sermaye işletmeleri tarafından istihdam edilen sözleşmeliler


de yerini aldı.


3- Değişik statüler


4/C sözleşmeli personelin kadroya geçirileceği açıklamalarının ardından, kamu kurum vekuruluşlarındaki 4/B sözleşmelilerin de kadroya geçirileceği, 4/C ve 4/B uygulamalarına artık sonverileceği yönünde açıklamalar da yapıldı ve bu statüler dışında kalan diğer sözleşmelilerin de kadroyageçirileceğinden söz edildi.


Bu işi çözmek çok mu zor?


Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, yasal düzenleme gerektiren bir konu ve Hükümetin böyle birdüzenlemeyi yapabilecek Meclis çoğunluğu da var.  O zaman, sürecin bu kadar uzatılmasının, kamuçalışanlarının umutlandırılmasının, hayal kırıklıkları yaratılmasının sebebi ne?


*Çalışan sözleşmeli personel sayısı mı bilinmiyor?


*Sözleşmeli personelin şu anda almakta olduğu ücret ile memur olduğunda alacağı ücretin ne kadar olacağı ve getireceği yük mü hesaplanamıyor?


*Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine ilişkin yasa düzenlemesinin nasıl yazılacağı mı bilinmiyor?


Bu soruların cevabı elbette biliniyor. İstenmesi halinde bir gün içerisinde düzenleme hazırlanarak Meclise sevk edilebilir ya da Mecliste görüşülmekte olan torba kanunlardan birine eklenecek bir maddeile konu çözüme kavuşturulabilir.


Konunun çözümü bu kadar basit olmasına rağmen, çözülmeyerek sorun haline getirilmiş olması, bu meselenin sürekli gündemde tutulmasının daha cazip geliyor olmasından kaynaklanabilir. Ya da seçimtakvimine göre daha stratejik davranma gereğinden kaynaklanabilir. Ancak, sebep her ne olursa olsun, verilen sözlerin tutulmasının daha önemli olduğunu düşünmekteyiz.


Bugün 17 Haziran 2013. İstenmesi halinde, “Haziran ayı sonuna kadar sözleşmelilerkadroya geçirilecek” sözünün tutulması belki hala mümkün..


memurunyeri.com



4/B ve 4/C'lilere Verilen 'HAZİRAN AYI' Sözü Tutulacak Mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder