26 Haziran 2013 Çarşamba

Emekliye çifte maaş!

Emekli olduktan sonra tekrar bir işte çalışmaya başlayan yaklaşık 1.5 milyon kişiye müjde geldi. Çalışan emeklilere, 6 ayda bir verilen zamlarının yanı sıra, yıllık yüzde 2 ekstra zam da yapılması için başlatılan çalışma tam gaz sürüyor. Çalışmaya son nokta önümüzdeki günlerde konulacak.

YÜZDE 90′I KAYIT DIŞI


Çalışma Bakanlığı, emekli çalışanları kayıt altına almak için çalışmasını sürdürüyor. 1.5 milyon çalışan emeklinin sadece 150 bininin kayıt altında olduğunun tespitinden sonra, üzerinde çalışılan düzenlemeye göre; kayıt altına giren çalışan emeklilere, her yıl normal zamlarının dışında yüzde 2 ekstra zam yapılacak. Mevcut sistemde, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerden yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destekleme Payı (SGDP) tahsil ediliyor. Ancak bunun karşılığında maaşlarda artış meydana gelmediği için, çoğu emekli çalıştığını gizliyordu.


MİKTARI ARTIRILABİLİR


Yeni düzenlemeye göre; yüzde 15′lik SGDP kesintisi nedeniyle emeklilerin maaşlarında belirli oranda artış sağlanacak. Bu oran henüz netleşmedi. Ancak 1 yıllık kesinti karşılığında maaşlarda yüzde 2′lik bir artış yapılması öngörülüyor. Yeni sistem, hem SGK’nın hem de emeklilerin gelirini artıracak. Yüzde 15′lik kesinti ise işverenler tarafından ödenecek. Ayrıca Ankara’da sürmekte olan bir çalışmaya göre; kendine ait bir işyerinde çalışan ya da vergiye tabi şirket ortaklığı bulunan çalışan emeklilerde SGDP kesintilerinde yaş şartı aranacak.


59 YAŞ SINIRI GELİYOR


59 yaş ve üzeri emeklilerden çalışma hayatına katılanlardan SGDP kesintisi yapılmayacak. Çalışma Bakanlığı, bir süre önce de SGDP primi borcu bulunan 800 bin emekliye ödeme kolaylığı getirmişti.


Kaynak: Takvim



Emekliye çifte maaş!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder