15 Haziran 2013 Cumartesi

Fiş Toplama Geri Geliyor

Bakanlar Kurulu’na yıllık 26 bin lira ve üzerinde gelir elde eden herkese beyanname verme zorunluluğu getirme yetkisi verildi. Sınır bu düzeye çekilirse milyonlarca çalışan yeniden fiş ve fatura toplamaya başlayacak.

Önceki gün Meclis’e sunulan yeni Gelir Vergisi Tasarısı, maaş ve ücretle geçinen milyonlarca vatandaşın peşin vergi yerine beyanname yöntemiyle vergi ödemesinin önünü açıyor.


Tasarıya göre gayrimenkul sermaye iradı, serbest meslek kazancı veya ücret geliri yıllık 188 bin lirave üzerinde olanlar Maliye’ye beyanname veripvergisini ödeyecek. Ancak Bakanlar Kurulu’na bu sınırı 26 bin liraya kadar indirme yetkisi verilmişolması, beyanname zorunluluğunun zamaniçerisinde geniş bir kitleye yayılacağı şeklindeyorumlandı.



Başarıya bakılacak


Değerlendirmelere göre bu uygulamadan olumlu sonuç alınması halinde Bakanlar Kurulu 188 bin lirayı belirli aralıklarla aşağı çekecek ve en son, gelir diliminin ikinci sıradaki tutarı olan 26 bin liraya kadar indirecek. Bu durumda da aylık 2 bin 166 liranın üzerinde maaş ve ücret alan, serbest meslek kazancıya da kira geliri elde eden herkes beyanname dolduracak.



Yeni adres Maliye


Sınırın aşağı çekilip beyanname verme zorunluluğunun düşürülmesiyle milyonlarca vatandaş yeniden fiş vefatura toplamaya başlayacak. Ancak bunlar çalışılan kurumlara değil, vergi dairelerine teslim edilecekbeyannamelere eklenecek. Beyanname ile yıl içerisinde yapılan eğitim, sağlık, bina onarımı, yalıtım gibi harcamalar belgelenip vergiye tabi gelirden düşülecek.



Genç patrona vergi kolaylığı


Tasarıyla 29 yaşın altındaki gençlerin iş kurmalarına da vergisel teşvik getiriliyor. 29 yaşından küçükgençler ilk defa işyeri açıp işlettiklerinde 3 yıl boyunca elde edecekleri kârın asgari ücret kadar olan kısmından vergi ödemeyecekler. Mevcut asgari ücrete göre örneğin yılda 11 bin 743 lira ve altında kâr eden genç patronlar gelir vergisi ödemekten kurtulacak.




Yeni yasa yeni yılda başlayacak


Gelir ve Kurumlar Vergisi’ni birleştirerek tek bir yasada toplamayı öngören yeni tasarının uygulama tarihi olarak 1 Ocak 2014 belirlendi. Tasarının yeni yıla yetiştirilebilmesi için Meclis’te tüketici tasarısıyla birlikte sıkı bir çalışma maratonu gerekiyor. Tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan önce alt komisyonda görüşülecek. Meclis tatile girmeden yasa yetişmezse yeni yasama dönemine sıkışık bütçe takvimiyle birlikte ele alınacak.



Fiş Toplama Geri Geliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder