17 Haziran 2013 Pazartesi

İstek dışı idari işlem yargıdan döndü

T. C. ISPARTA İDARE MAHKEMESİ


ESAS NO: 2012/988


KARAR NO: 2013/469


DAVACI


___________________ : SAİT BOLAT ADIN A EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ SENDİKASI


VEKİLİ____________ : AV. KADRİYE CANYURT


Gmk Bulvarı S. Daniş Tımalıgil Sok. No: 3/13 Maltepe Çankaya/AN KARA


DAVALI____________ : ISPARTA VALİLİĞİ/ISPARTA


DAVANIN ÖZETİ______ : Isparta İlinde öğretmen olarak görev yapan davacı tarafından


isteği dışında sıra tayini listesinden çıkarılmasına yönelik idari işleme karşı yaptığı başvurunun reddine ilişkin 13. 08. 2012 tarih ve 16444 sayılı işlemin; idarenin yanlış anlamasından kaynaklandığı kendi kusuru olmadığı, işlem nedeniyle mağdur olduğu ve atamasının yapılamadığı ileri sürülerek iptali istenilmektedir.


SAVUNMANIN ÖZETİ: Davacının 2012 yılı İli İçi sıra tayini başvurusu yaptıktan sonra davacı ile yapılan telefon görüşmesi sonrası başvurusunun iptal edildiği, işlemin hukuka uygun olduğu davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.


TÜRK MİLLETİ ADINA


Karar veren Isparta idare Mahkemesi’nce dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü:


Dava; Isparta İlinde öğretmen olarak görev yapan davacı tarafından isteği dışında sıra tayini listesinden çıkarılmasına yönelik idari işleme karşı yaptığı başvurunun reddine ilişkin 13. 08. 2012 tarih ve 16444 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.


Milli Eğitim Bakanlığı 2012 yılı İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu Ç maddesinde, İl içi sıra tayini başvuru usulü düzenlenmektedir.


Dava dosyasının incelenmesinden, davacının 25. 07. 2012 tarihinde İI içi sıra tayini için başvuru yaptığı ve yapılan başvurunun idarede görevli memur tarafından telefonla şifai yapılan görüşmeler nedeniyle davacının yazılı bir talebi olmaksızın iptal edildiği, bunun üzerine davacı taralından isteği dışında sıra tayini listesinden çıkarılmasına yönelik idari işleme karşı yapılan başvurunun 13. 08. 2012 tarih ve 16444 sayılı işlemle reddedildiği anlaşılmaktadır.


Usulde paralellik ilkesi gereğince yazılı başvuru usulü belirlenmiş olan bir işlemin idarece ancak ilgilinin yazılı başvurusu ile iptal edilebileceği açıktır.


Davacı tercihleri ve başvurusunun dava konusu işlemle idarece iptal edilmediği varsayıldığında davacı hakkında ne şekilde işlem tesis edileceği hususunun araştırıldığı Mahkememiz ara kararma idarece verilen cevaptan; davacının ilk tercihi olan Isparta Merkez Nazmiye Demirel Ortaokulu’na atanacak olduğu anlaşılmaktadır.


Bu durumda, yazılı usule uyulmaksızın tesis edilip davacı hukukunda açık bir değişiklik yapmış olan dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.


Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan yargılama gideri ile 660, 00 TL avukatlık ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin isteği halinde davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Antalya Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere, 09/05/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


 


Başkan Üye Üye


HASAN UZUNOVA AZIZ AKGÜL HÜSNİYE KÖMÜRCÜ


38008 118403 138938


YARGILAMA GİDERLERİ :


Başvuru Harcı :21,30 TL


Karar Harcı :21,30 TL


Vekalet Harcı :3,30 TL


Posta Gideri :38,60 TL


TOPLAM : 64,50 TL



İstek dışı idari işlem yargıdan döndü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder