16 Haziran 2013 Pazar

Ortalama yükseltme sınavlarındaki sorunlar ve çözüm yolları

Orta Öğretim Kurumlarında yapılan sınavlar; Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme Ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre düzenlenmektedir.


 


Sınavların nasıl yapılacağı Ortaöğretim KurumlarıSınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde düzenlenmişiken sınav görevlilerine ne kadar ücret ödeneceğiise Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar ile belirlenmiştir.


 


Bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekîformasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarının uygulanmasında Okulyöneticileri tarafından bazı yanlış uygulamalar yapılmaktadır. Ayrıca bu sınavlarla ilgili bazı yargı kararlarıve uygulamadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle bazı düzenlemeler yapılması gerekmektedir.


 


Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların “SınavGörevi” başlıklı 12. maddesindeki; “(1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarındailgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/projeyarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, her bir sınav komisyon üyeliği ve her birsınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir.


(2) Sınav komisyonu üyeliği ve sınav gözcülüğü görevleri kapsamında;


a) Bir öğretim yılında bir kişiye 12′den fazla sınav komisyon üyeliği ve 15′ten fazla sınav gözcülüğü görevleri,


b) Bir sınavda aynı kişiye hem sınav komisyon üyeliği hem de sınav gözcülüğü,


c) Yöneticiler,


için ücret ödenmez.


(3) Meslekî ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye velaboratuvar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendindeki “Biröğretim yılında bir kişiye 12′den fazla sınav komisyon üyeliği için ücret ödenmez” hükmü uygulanmaz.


(4) Atölye ve laboratuvar ders programı ile birlikte okutulan endüstriyel teorik dersler, bu maddenin üçüncü fıkrasının uygulanmasında atölye ve laboratuvar dersi sayılır.


(5) Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretimkapsamında merkezî sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ilebina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav oturumu için 5 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayedenücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz.” hükümlerine göre sınav görevleri verilmekte ve ek dersücreti ödenmektedir.


 


Fakat; Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 29.05.2012 tarihli ve 2012/1 sayılı Kararının 24 ila 30. maddelerinde, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kuramlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin kararları bulunmaktadır.


Bu maddeye yönelik Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 29.05.2012 tarihli ve 2012/1 sayılı Kararının “II. Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Hükümler” bölümü “Sınav komisyon üyeliği ve sınav gözcülüğü” başlıklı 26. maddesinde “(1) 2006/11350 sayılı Kararın 12 nci maddesinin birinci fıkrasında sayılan sınavlar için aynı maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde sınav komisyon üyeliği ve sınav gözcülüğü görevlerine yönelik öngörülen sınırlamalar 01.09.2012 tarihinden itibaren uygulanmaz.” hükümleri ile sınav görevlendirme sınırlamaları kaldırılmıştır.


 


Fakat bu hükümler 2012 ve 2013 mali yılları için geçerlidir. Bu süre içinde/sonunda yapılacak toplusözleşmelerde aksi bir karar alınmadığı ya da idare tarafından düzenleme (kanun, yönetmelik, bakanlar kurulu kararı) yapılmadığı takdirde hükmünü yitirecektir.


Çünkü 4688 sayılı kanunun 28.maddesinde “Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihitakip eden iki mali yıl için geçerlidir.” hükmü bulunmaktadır.


 


Ortalama Yükseltme Sınavlarında Yaşanılan Sorunlar


 


1-Sınavların duyurusu ve sınav programı sorunu; Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin bazı maddeleri arasındaki çelişkiler Bulunmaktadır.


 


Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme Ve Sınav Yönetmeliğinin bazı maddeleri arasındaki çelişkiler gerekse de ders seçim dilekçelerinin alındığı 5 iş günü ile dal seçim dilekçelerinin alındığı 10 iş günü içinde öğretmenlerin okulda bulunmaları sorunlar oluşturmaktadır.


 


Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme Ve Sınav Yönetmeliğinin “Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavları” başlıklı 41. maddesinde; “Öğrenciler ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları döneminde;


a) Devam ettikleri ve öğrenim gördükleri sınıfta başarılı ve başarısız olunan en fazla 4 dersten ortalama yükseltme sınavına,


b) Önceki yıllardan sorumlu olunan derslerden sorumluluk sınavına alınırlar.


Bu sınavlar, ders kesiminden bir hafta sonra başlar ve süresi üç haftayı geçmez.


Sorumlu ders/dersleri bulunan öğrenciler, eylül ayının ilk haftası ile ikinci dönemin ilk haftasında da sorumluluk sınavlarına alınırlar.


Bu sınavlar, gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri ile çalışma saatleri dışında da yapılır. Sınavlar için ayrılan sürenin yetmemesi durumunda, aynı günde en fazla 3 sınav yapılabilir.”hükümleri,


 


Yönetmeliğinin “Sınavlara Girecek Öğrencilerin Tespiti” başlıklı 42. maddesinde; “Ortalama yükseltme sınavına girilecek dersler; öğrenci, veli ve sınıf rehber öğretmeninin iş birliği ile belirlenir ve öğrenci veya veli tarafından ders kesimini izleyen 5 iş günü içinde, örneğine uygun dilekçe ile okul müdürlüğüne bildirilir. Sınav programında yer alması düşünülen dersler program ilan edilmeden önce değiştirilebilir.


Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarına alınacak öğrenciler ve sınavı yapılacak dersler ile ilgili hazırlanan listeler sınavların başlamasından 5 iş günü öncesinde okul müdürlüğünce ilan edilir.” hükümleri bulunmaktadır.


 


Yukarıdaki iki madde bir biri ile çelişmektedir. 41. madde sınavların ders kesiminden itibaren bir hafta içinde yapılması gerektiğini belirtirken, 42. madde, ders kesimini izleyen 5 iş günü içinde dilekçe verilmesini, dilekçe sonrasında hazırlanan listelerin 5 iş günü öncesinden ilan edilmesi gerektiğini belirtmektedir.


 


42. maddeye göre yorum yapacak olursak; Ortaöğretim kurumlarında ders kesimi 14 Haziran 2013 Cuma günü yapılmıştır. Yukarıdaki madde hükmüne göre; 21 Haziran 2013 Cuma günü mesai bitimine kadar öğrencinin Ortalama yükseltme sınavına gireceği dersler, verecekleri dilekçelerle belirlenecektir.


 


Bu dilekçelere göre hazırlanacak sınav programı (okul idarecilerimizin sınav programını mesai saatleri dışında cumartesi ve Pazar günü hazırladığını varsayarsak) ise; 24 Haziran 2013 pazartesi günü ilan edilecektir.


 


İlan süresi 28 Haziran 2013 Cuma günü dolacaktır. 41 maddedeki; “Bu sınavlar, gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri ile çalışma saatleri dışında da yapılır. Sınavlar için ayrılan sürenin yetmemesi durumunda, aynı günde en fazla 3 sınav yapılabilir.” hükümlerine göre; 29 Haziran 2013 Cumartesi gününden başlayarak sınavlar yapılabilir.


 


Sınavlar; ders kesimi 14 Haziran 2013 gününde gerçekleştiğinden, gerekli dilekçe verme ve ilan süreleri gereği en erken 29 Haziran 2013 cumartesi günü başlayabilmektedir. Arada tam olarak 16 gün bulunmaktadır.


 


41. maddeye göre yorum yapacak olursak; 41. maddedeki “Bu sınavlar, ders kesiminden bir hafta sonra başlar ve süresi üç haftayı geçmez.” hükümleri gereğince sınavların 22 Haziran 2013 Cumartesi günü başlayabilmesi gerekmektedir.


Şimdi okul idarecileri 41. maddeye göre mi, sınav programı hazırlayacaklardır yoksa 42. maddeye göre mi?


 


Ayrıca; Bu hazırlanan sınav programları okuldan okula farklılık arz edeceğinden nasıl bir uygulama yapılacağı belli değildir.


 


Bazı illerimizde 41. maddedeki “Bu sınavlar, ders kesiminden bir hafta sonra başlar ve süresi üç haftayı geçmez.” hükümleri gereğince okul idarecileri sınav programını 3 hafta olarak hazırlamakta bazı illerimiz ise 42. maddeye göre sınav programı hazırlamaktadır. Bazı illerimizde cumartesi ve Pazar günlerini de iş günüden sayarak duyuru süresinden düşmektedir.


 


2-Öğretmenlerin okulda bulunma sorunu: Ortaöğretim Öğretmenlerinin Yaz Tatili Ne Zaman Başlayacak?


 


Ayrıca; yönetmeliğin 10. maddesindeki “Alan seçimi, ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde yapılır.” hükümlerine göre de; 29 Haziran 2013 Cumartesi günü sınavların başladığını ve 3 hafta sürdüğünü varsayarsak, 19 Temmuz 2013Cuma günü sınav programı bitecektir. Buna 10 iş günü de Alan seçimi işlemlerini eklediğimizde takvim bu sefer 2 Ağustos 2013 Cuma gününe denk gelecektir.


 


Bu süreler zarfında; ders seçim dilekçelerinin alındığı 5 iş günü ile dal seçim dilekçelerinin alındığı 10 iş günü için, okuldaki sınıf öğretmenlerine şu anki mevzuat hükümlerine göre her hangi bir ücret ödenmeyeceğine göre bu görevler maaş karşılığımı yapıldığı varsayılacaktır? Bu konudaki belirsizlik had safhadadır.


 


Yönetmeliğin 41. maddesindeki “Sorumlu ders/dersleri bulunan öğrenciler, eylül ayının ilk haftası ile ikinci dönemin ilk haftasında da sorumluluk sınavlarına alınırlar.” hükümlerine göre de öğretmenler en az Agustus ayının son haftasında okulda bulunmaları gerekmektedir.


222 sayılı İlköğretim Ve Eğitim Kanununun 43. maddesinde; “İlköğretim okulların yaz tatili, sınavların bitimi tarihinden yeni öğretim yılının başına kadar sürer.


a) Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler.


Ancak, bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmeliğinde saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.


b) Tek öğretmenli okullarda görevli öğretmenlerin yaz tatili izinleri, bölge ilköğretim müfettişleriyle, İlçe eğitim müdürü tarafından okul ve kurumların korunması da göz önünde tutularak ayarlanır.” hükümleri yer almaktadırlar.


 


İlköğretim okullarında görevli öğretmenler aralıksız iki ay izinli sayılmaktadır ayrıca okul bitiminde ve açılışında katıldıkları 2 şer haftalık mesleki eğitim çalışmalarına katılarak ücret almaktadırlar.


 


Ortaöğretim öğretmenlerini ilgilendiren bu şekilde bir kanun bulunmadığından bu öğretmenlerin yaz tatillerinin ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceği konusunda şu an karmaşa yaşanmaktadır. Bu öğretmenler okulda sınıf öğretmenliği konusunda danışmanlık ve çalışma yapmaları da cabasıdır.


 


3-Sınav Sayısı Sorunu; Bir Günde Üç Den Fazla Sınav Yapılabilir.


 


Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin “Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavları” başlıklı 41 maddesi son fıkrasındaki; “Bu sınavlar, gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri ile çalışma saatleri dışında da yapılır. Sınavlar için ayrılan sürenin yetmemesi durumunda, aynı günde en fazla 3 sınav yapılabilir.” hükümlerindeki “aynı günde en fazla 3 sınav yapılabilir”ifadesi bir güne 3 den fazla sınav programı konulamayacağı anlamında yorumlanmaktadır.


 


Hâlbuki bu bir öğrencinin en fazla 3 sınava girebileceği anlamındadır. Yani bir öğrenci en fazla üç sınava alınabilecek şekilde sınav programı hazırlanabilir, programa bir güne 3 den fazla sınav konulabilir. Önemli olan bir öğrencinin bir günde 3 den fazla sınava girmemesidir.


 


4-Kraldan Çok Kralcılar Sorunu; Her Dersin Komisyonu ve Gözcüsü Farklı Oluşturulmalıdır.


 


Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin “Tanımlar” başlıklı 4 maddesinde; “j) Ortalama Yükseltme Sınavı: Okula devam eden öğrenciler için öğrenim gördükleri sınıfta başarılı ya da başarısız oldukları derslerden yapılan sınavı,


k) Sorumluluk Sınavı: Önceki yıllardan başarısızlığı bulunan öğrencilerin başarısız oldukları derslerden yapılan sınavı,” şeklinde sınavların tanımları yapılmıştır.


 


Her Dersin Komisyonu Farklı Oluşturulmalıdır.


 


Fakat bazı kraldan çok kralcı okul yöneticileri aynı addaki dersleri birleştirme yoluyla tek sınav yapmaktadırlar.


 


Örneğin lise 1, 2, ve 3. sınıf Matematik derslerini birleştirerek tek sınav komisyonu oluşturmaktadırlar. Bu komisyon aynı isimde farklı seviye sınıflarındaki sınavlar için sorular ve cevap anahtarları hazırlanmaktadır. Bu tüm mevzuata aykırı bir işlemdir. Sınav bir derse ait sınavdır. Bu nedenle her dersin komisyonu farklı oluşturulmalıdır.


 


Her Sınava Ayrı Gözcü Görevlendirilmelidir


 


Aynı işlem farklı derslerdeki sınav gözcülüğünde de karşımıza çıkmaktadır. Bazı kraldan çok kralcı okul yöneticileri farklı sınavları aynı sınıfta yaparak o sınıfa tek gözcü görevlendirmektedir. Bu tüm mevzuata aykırı bir işlemdir. Sınav bir derse ait sınavdır. Bu nedenle her dersin gözcüsü farklı olmalıdır.


 


Bakanlık Aşağıdaki Konularda Düzenleme Yapmalıdır


 


1- Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin bazı maddeleri arasındaki çelişkiler düzeltilmelidir.


 


Milli Eğitim Bakanlığı bir an önce 41. ve 42. maddeyi yeniden düzenlemelidir. E-okuldan tüm notların karneler dağıtılmadan önce öğrenilebildiği bir dönemde sınava girecek derslerin seçim dilekçesi ve sınav duyuru sürelerinin 3 gün içinde tamamlanması ve sınavların yapılması gerekmektedir. Alan seçim dilekçelerin belirlenmesi konusunda da yönetmeliğin 10. maddesindeki alan seçim süresi 2 veya 3 güne düşürülmelidir.


 


2-Bir Günden Fazla Süren Sınav Görevlerine Gün Başına Sınav Ücreti


Ödenmelidir


 


Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 83 üncü maddesinde, işletmelerde yapılan staj eğitimine katılan öğrencilerin yılsonu başarı, birinci ve ikinci dönem notları ile birlikte ders yılının son haftasında yapılan“yılsonu beceri sınavı” sonucuna göre belirlenmekte ve uygulamalı olarak yapılan, yılsonu beceri sınavı, bölümün özelliği, atölye ve laboratuvarların donatım durumu ve öğrenci sayısına göre bir gün ile beş gün arasında sürmektedir. Bu nedenle bakanlık bir günden fazla süren bu sınavlara ödenecek ek dersi yeniden düzenlemelidir.


 


3-Sözlü Sınavlara Ayrı Sınav Ücreti Ödenmelidir


 


Yabancı Dil dersinin sınavları, yazılı ve sözlü olarak yapılmaktadır. Sözlü sınavlara, yazılı sınavları takip eden ilk iş gününde başlanmaktadır. Bu nedenle sözlü sınavlara ek ders ödenmesi için düzenleme yapılmalıdır. Bu konudaki mahkeme kararları için tıklayınız.


 


4-Yöneticilere Sınav Görevi Verilmelidir


 


Okul yöneticilerine de kendi branşları ile sınırlı olmak ve girdikleri dersler öncelikli olmak üzere öğretmenlerle aynı şartlarda sınav görevi verilmelidir. Okul yöneticilerini derse girdirirken sınav görevi verilmemesi mantıksızdır.


 


5-Hafta Sonu Yapılan Sınavlara Gece Ücreti Ödenmelidir


 


Sınav dönemlerinde hafta sonu ve mesai saatleri dışında yapılan sınavlara hafta sonu tarifesinden ücret ödenmelidir. Bu konudaki mahkeme kararı için tıklayınız.


 


“Orta Öğretim Kurumlarında yapılan sınavlar öncesi ve sonrasında yapılacak işlemler” başlıklı haberimiz için tıklayınız.


 


Ahmet Kandemir


Memurlar.net



Ortalama yükseltme sınavlarındaki sorunlar ve çözüm yolları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder