21 Haziran 2013 Cuma

Bakan Avcı sorunu yanlış mı anladı?

Sayın Bakan zaten sözleşmeli personelin hizmet süreleri zorunlu hizmet süresinden sayılıyor.


 


Sorun; 06 Mayıs 2010 tarihinde önce sözleşmeliöğretmen iken KPSS puanı ile kadrolu atanan öğretmelerin Zorunlu hizmet yükümlülüğündenmuaf tutulmaması.


Çözüm; 16 Haziran 2011 de Bakanlıkça yayınlananyönetmelik taslağı geçici 5. maddesinin yürürlüğe girmesi.


 


Sözleşmeli personelin sözleşmeli hizmet sürelerinin de zorunlu hizmet süresine sayılacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yer değiştirme süresinin hesaplanmasında ise 31 Aralık’ı esas alacaklarını söylemiş… Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Sayın Yusuf Tekin ise twitter’den yaptığı açıklamada,“Değerli öğretmen arkadaşlar biraz önce sayın bakanımız açıkladı: tayin başvurularında 31Aralık esas alınacak, Sözleşmeli olup kadroya gecen arkadaşların sözleşmelilikte gecen süreleri zorunlu hizmete sayılacak, Branş değişikliği yapıp, tekrar sınıf öğretmenliğine geçmek isteyenler için de bir kontenjan ayıracağız” demişti.


 


Fakat bu açıklamalarda; Sözleşmeli personelin sözleşmeli hizmet sürelerinin de zorunlu hizmet süresine sayılacağı müjdesi verilse de zaten 06.05.2010 tarihli ve 27573 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan MillîEğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Zorunlu çalışma süresinden sayılacak süreler” başlıklı 31. maddesi 6. fıkrasındaki “(6) Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak geçirilen süreler zorunlu çalışma süresinden sayılır.” hükümlerine göre sözleşmeli personelin sözleşmeli hizmetsürelerin zorunlu hizmet süresine sayılmaktadır.


 


Sözleşmeli statüde geçen hizmet sürelerinin birleştirilerek Yönetmelikte öngörülen zorunlu çalışma sürelerini tamamlayan öğretmenlerin MEBBİS bilgilerindeki “Zorunlu Hizmeti” kısmındaki “Zorunlu çalışma yükümlüsü” notunun düzeltilerek “tamamladı” olarak düzeltilmesi ve bu sürelerin kazanılmışhak aylık derece ve kademelerinin MEBBİS sistemine işlenmesi gerektiği Milli Eğitim Bakanlığı PersonelGenel Müdürlüğünün 09.07.2009 tarih ve 58922 sayılı yazısı ile yetkililere bildirilmiştir.


 


 


06 Mayıs 2010 tarihinde önce sözleşmeli öğretmen iken kadrolu atanan öğretmelerin de Zorunlu hizmetyükümlülüğünden muaf tutulması için MEB tarafından hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe sokulmalıdır.


Bu durumda olan öğretmenler tarafından açılan ve kazanılan onlarca mahkeme kararı bulunmaktadır.


 


Sayın Bakan ve Müsteşarın Sözleşmeli personelin sözleşmeli hizmet sürelerinin de zorunlu hizmet süresine sayılması konusundaki açıklamalarında 06 Mayıs 2010 tarihinde önce sözleşmeli öğretmen iken KPSS puanı ile kadrolu atanan öğretmelerin de Zorunlu hizmet yükümlülüğünden muaf tutulmasını kastettiklerini umut ediyoruz.


Yönetmelik değişikliği bir an önce yayınlanmaz ise KPSS ile atanan öğretmenler hak etmedikleri halde zorunlu hizmete gönderileceklerdir.


 


Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı, 15.05.2013 tarih ve 980028 sayılı “Yer Değiştirmeler” konulu yazısı ile zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değişikliklerinin Haziran-Temmuz tarihlerinde gerçekleştirileceğini açıklamıştır.


 


Ahmet KANDEMİR


Memurlar.net



Bakan Avcı sorunu yanlış mı anladı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder