24 Haziran 2013 Pazartesi

Tartışma Çıkaracak Tasarı

TBMM’ye sunulan ‘Torba Kanun Tasarısı’na göre aile hekimi hizmeti paralı oluyor!

 


Türk Tabipler Birliği (TTB), TBMM’ye sunulan Torba Kanun Tasarısı ile mevcut muayenelerin ve sağlık kuruluşlarının kuracağı kayıt ve bildirim sisteminin parayla satılmasına yol açacağını öne sürdü.


TTB’den yapılan yazılı açıklamada, Meclis’e getirilen tasarıyla ruhsatsız sağlık hizmeti sunma bedelinin 1 ila 3 yıl arasıda hapis cezası ve 100 bin güne kadar adli para cezası verileceği kaydedilirken, zaten hekim olmayan kişilerin sağlık hizmeti vermesinin suç sayıldığı ve cezasının da kanunda yer aldığı ifade edildi.


Tasarının sadece “insan yararını merkez alarak Gezi eylemlerinde olduğu gibi halkın yararına icra etmek isteyen hastanın mahrem bilgilerini saklayan” hekimlere geçerli olduğu iddia edilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın 3 yıldır hekimlere diplomaları ile uzmanlık alanlarında adlarına yerler açıp çalışmalarına ruhsat verilmediği savunuldu.


Açıklamada, 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile muayehaneler dahil bütün sağlık kuruluşlarının, ihaleyi alanlar tarafından açılacağının düzenlendiği hatırlatılırken, mevcut muayenelerin ve sağlık kuruluşlarının kayıt ve bildirim sisteminin parayla satılacağı belirtildi.


Tasarıyla, doktorların eğitimlerini yurt içinde tamamladıktan sonra en az iki yılını yurt dışında çalışanların veya daha önce yurt dışında eğitim görenlerin devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf tutulacağı kaydedilen açıklamada, Türkiye’de okuyan ve çalışan hekimlerin ise devlet hizmeti yükümlülüğüyle cezalandırma uygulamasının devam ettirildiği iddia edildi.


Açıklamada, “Vatandaşın en mahrem sağlık bilgilerini mevcut muayene ve sağlık kuruluşlarından zorla toplarken, bu kuruluşların kuracağı kayıt ve bildirimden parayla satma sistemi getiriyor” görüşü savunuldu.


Torba Kanun Tasarısı ile üniversitedeki öğretim görevlilerinin mesai saatleri dışında daha çok sağlık hizmeti vermesi üzerine ek ücret ödeneceği, ancak bu paranın tedavi gören hastadan alınacağı savunulan açıklamada, doktorlara ulaşmak için ya özel hastaneye gidip yüksek ilave ücretler ödeneceği ya da mesai sonrası üniversiteye gidip alınacak sağlık hizmeti parasının kendisinin ödemesi gerektiği kaydedildi.


Daha önce, aile hekimlerinin tetkik ve sarf malzemeleri devlet tarafından ödenirken, şimdi bu masrafın vatandaştan alınması, vatandaşın da daha sonra il sağlık müdürlüğünden talep etmesine yönelik bir sistem getirildiği kaydedilen açıklamada, “Hekimle hasta arasına para ilişkisi sokulduğu ve aile hekimliği hizmetlerinin ücretli hale dönüştürüldüğü” savunuldu.



Tartışma Çıkaracak Tasarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder